Vojne igre

NATO vježba desant na Rusiju?

Sci-Tech / Tehnologija | 19. 08. 2015. u 06:38 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tisuće padobranaca iz zemalja članica NATO do 13. rujna sudjelovat će u najvećoj padobranskoj vježbi u Europi od 1990. godine i kraja Hladnog rata.

Vježba će biti održana u Njemačkoj, Bugarskoj, Rumunjskoj i Italiji, rečeno je u zapovjedništvu američkih snaga u gradu Grafenwöhru, na jugu Njemačke, prenosi mondo.rs.

Više od 4800 vojnika iz 11 zemalja članica NATO-a sudjelovat će 26. kolovoza u padobranskim akcijama, koje će se istovremeno održati u Bugarsko i Njemačkoj.

U spektakularnom skoku u gradu Hohenfelsu sudjelovat će više od 1000 padobranaca.

U priopćenju NATO-a se navodi da je vježba organizirana kako bi se pokazalo da je Alijansa sposobna za brzo reagiranje i da može da pruži podršku "jakoj i sigurnoj" Europi.

U posljednje vrijeme nekoliko zemalja koje su nekada bile u sastavu Sovjetskog Saveza osjećaju se ugroženo od Rusije, koja je optužena da pruža podršku proruskim separatistima na istoku Ukrajine, podsjeća agencija Frans pres.

Usprkos dogovoru o prekidu vatre, na istoku Ukrajine ponovo je došlo od eskalacije sukoba proruskih pobunjenika i ukrajinske vojske, u kojima je do sada stradalo 6.800 ljudi.

Kijev, Washington, NATO i EU optužuju Rusiju da podržava separatiste u Ukrajini, što Moskva kategorično odbacuje.

Kao odgovor na navodne "agresivne akcije" Rusije, NATO je u više navrata održao zračne i pomorske vježbe u Europi.

Kopirati
Drag cursor here to close