Velika metaanaliza potvrdila

Nema dokaza da korištenje mobitela šteti zdravlju

Nova studija pokazala je kako ne postoji statistička povezanost pojava karcinoma u predjelu vrata i glave s navikama korištenja mobitela, tj. da izloženost njihovom elektromagnetskom zračenju nije štetna.
Sci-Tech / Tehnologija | 04. 09. 2024. u 14:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U znanstvenom je časopisu Environment International ovoga tjedna objavljena studija, koju je djelomično financirala i Svjetska zdravstvena organizacija, a koja se bavila povezanošću korištenja mobitela i više tipova karcinoma u predjelu glave i vrata.

Studija je nastala na temelju metaanalize rezultata 63 ranije provedena istraživanja, objavljena od 1994. do 2022. godine u 22 zemlje.

Rezultat svega jest zaključak – ne postoji dokaz koji bi povezao korištenje mobitela i bežičnih tehnologija prijenosa podataka s pojavama raka mozga, ali niti s ostalim negativnim utjecajima na zdravlje korisnika, javlja Bug.

Zračenje nije riskantno

Izloženost mobitelima, koji se često koriste prislonjeni na uho, ali i baznim stanicama koje emitiraju radiofrekvencije, ponekad se neslužbeno i bez dokaza povezuje s pojavama malignih bolesti mozga i vrata te leukemijom, kako kod odraslih tako i kod djece.

Međutim, nova metaanaliza pokazala je da se sva ta neionizirajuća zračenja, bez obzira bio im izvor bliski mobitel ili nešto udaljeniji odašiljač, ne mogu dovesti u vezu s nastankom navedenih tipova bolesti.

Studija nije pronašla korelaciju s karcinomima niti kod izloženosti elektromagnetskim zračenjima u radnom okruženju, kao ni kod korisnika koji su mobitele redovito koristili 10 i više godina. Isto tako, niti kumulativno vrijeme provedeno u korištenju mobitela nije dovedeno u statističku vezu s pojavama malignih bolesti.

"Izazov s kojim se sada suočavamo jest osigurati da se ovo novo istraživanje suprotstavi upornim zabludama i dezinformacijama koje postoje u vezi s mobilnim telefonima i rakom mozga. Ne postoje dokazi o bilo kakvim utvrđenim zdravstvenim učincima izloženosti mobilnim telefonima, a to je dobra stvar", poručuju autori najveće studije tog tipa dosad provedene.

Ranije zablude

Iako je Svjetska zdravstvena organizacija 2011. godine, na temelju jedne tada provedene studije, bila klasificirala mobitele kao "potencijalno karcinogene" te preporučila oprez pri njihovom korištenju, što je često bilo pogrešno tumačeno.

Prema autorima ove studije, pokazalo se da je ranije istraživanje imalo određene pogreške u metodologiji i zaključcima. Ispitanici oboljeli od karcinoma tada su, naime, precjenjivali svoje vrijeme provedeno na mobitelima, što je ukazalo na moguću vezu te navike i oboljenja. Umjesto takvih opisnih studija, autori smatraju da se kvalitetniji rezultat dobiva ovakvim opsežnim metaanalizama.

No, napominju za kraj: "Tehnologija se razvija velikom brzinom. S tim razvojem dolazi do upotrebe radiovalova na različite načine korištenjem različitih frekvencija. Stoga je ključno da znanost nastavi osiguravati da izloženost radiovalovima ovim tehnologijama ostane sigurna."

Kopirati
Drag cursor here to close