Korak naprijed

Počinje testiranje Amazonovih dostavnih dronova u Velikoj Britaniji

Amazon je imao velike planove oko svog servisa Amazon Prime, no pokazalo se kako pokretanje servisa za dostavu putem dronova nije niti malo jednostavno.
Sci-Tech / Tehnologija | 16. 08. 2024. u 12:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru strategije modernizacije zračnog prostora u Velikoj Britaniji, najavljeno je testiranje korištenja dronova za različite namjene, a među sedam kompanija koje će testirati svoje letjelice nalazi se i jedno poznato ime - Amazon.

Ova je tvrtka još prije više od desetljeća najavila svoje planove za Prime Air, uslugu zračne dostave putem bespilotnih letjelica, no njihovi se planovi još nisu ostvarili i pomakli dalje od testne faze.

Najavljena testiranja dronova i podaci koji će se prikupiti i analizirati trebali bi pomoći kako bi se u budućnosti transformirao način na koji se isporučuje roba i pružaju usluge, pogotovo u udaljenim područjima koja nisu dobro povezana, objasnili su na CNBC-u planove britanske agencije za civilno zrakoplovstvo.

Tijekom testiranja prikupljat će se podaci o načinu na koji dronovi prepoznaju i izbjegavaju druge zrakoplove i letjelice te o elektronskim signalima koje šalju kako bi mogli biti vidljivi drugim letjelicama i zračnoj kontroli.

Kako se u budućnosti očekuje da će nebom letjeti brojni dronovi, a s godinama očekujemo i toliko spominjane zračne taksije, koji bi također mogli biti neka vrsta velikih dronova, jasno je koliko je važno prikupljanje ovakvih podataka kako bi jednom zračni promet na nebu iznad nas mogao funkcionirati sigurno za sve letjelice, ali i ljude na zemlji, prenosi Zimo.

Testiranja će uključivati korištenje dronova koji će letjeti izvan vidokruga operatera zračnog prometa te će, kako ne bi došlo do neželjenih situacija, sudara i slično, oni koristiti naprednu tehnologiju za navigaciju, kontrolu te prepoznavanje drugih letjelica.

Kako je objasnila jedna od direktorica britanske agencije za civilno zrakoplovstvo Sophie O’Sullivan, njihov je cilj omogućiti da operacije dronova koje su izvan njihova dosega budu maksimalno sigurne te da se takve letjelice mogu svakodnevno koristiti u različitim industrijama.

Osim, dakle, dronova koji će vršiti dostavu (čini se kako će tijekom testiranja naglasak biti na dostavi hitnih medicinskih potrepština, lijekova i slično), testirat će se i letjelice za pružanje usluge servisa na udaljenim farmama vjetroelektrana, nadzor infrastrukture u Sjevernom moru i slično.

Što se zračne dostave tiče, Amazonov Prime Air dostupan je samo na nekoliko ograničenih tržišta u SAD-u, gdje dostavlja male pakete, a na tom tržištu imaju i snažnu konkurenciju u Googleovom Wingu i Walmartu.

Što se Europe tiče, ranije su najavili kako će od kraja ove godine korisnici njihovih usluga u Italiji i Velikoj Britaniji imati mogućnost neke pakete dobivati putem njihovih dronova, no za takav oblik dostave u Velikoj Britaniji još nemaju niti dozvole.

Kopirati
Drag cursor here to close