Rabbit hole effect

Facebook i Instagram, nakon TikToka pod istragom zbog utjecaja na djecu!

Europska komisija pokrenula je službenu istragu o Facebooku i Instagramu zbog zabrinutosti da bi platforme mogle "potaknuti ovisnost o ponašanju" kod djece.
Sci-Tech / Tehnologija | 16. 05. 2024. u 13:41 | M.Š. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Regulatori Europske unije otvorili su službenu istragu o Facebooku i Instagramu zbog zabrinutosti za zaštitu djece, priopćila je u četvrtak Europska komisija.

Komisija je u priopćenju navela da sustavi Facebooka i Instagrama, uključujući algoritme, mogu "iskoristiti slabosti i neiskustvo maloljetnika i uzrokovati ovisničko ponašanje i/ili ojačati takozvani učinak "zečje rupe".

Efekti zečje rupe "privlače vas na sve uznemirujući sadržaj", stoji u priopćenju.

Europski povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton izjavio je kako Unija nije uvjerena da je Meta učinio dovoljno na poštivanju Zakona o digitalnim uslugama (DSA) Unije. Europska komisija pokrenula je istragu o tome je li aplikacija društvenih mreža TikTok prekršila zakone koji se tiču zaštite maloljetnika i dizajna koji izaziva ovisnost.

TikTok

Još početkom godine, Europska komisija je pokrenula istu istragu i prema TikToku, platformi koja ima 135,9 milijuna mjesečnih korisnika u EU.

TikTok je klasificiran kao "vrlo velika online platforma" (VLOP) u okviru europskog Zakona o digitalnim uslugama (DSA) radi bolje zaštite korisnika interneta, koji podliježe najstrožim pravilima. Međutim, EU sumnja da platforma ne poštuje pravila koja se, među ostalim, tiču zaštite maloljetnika. Sumnja se kako i TikTok koristi iste sustave koji mogu stimulirati ovisnosti o ponašanju i/ili stvoriti takozvani "efekt zečje rupe" što znači da bi zbog specifičnih algoritama koji stvaraju ovisnost koje koristi tvrtka, korisnici mogli biti usmjereni prema videozapisima koji postaju ekstremniji.

"Zaštita maloljetnika glavni je prioritet provedbe za DSA. Kao platforma koja dopire do milijuna djece i tinejdžera, TikTok se mora u potpunosti pridržavati pravila i ima posebnu ulogu u zaštiti maloljetnika na internetu", rekao je povjerenik EU-a za unutarnje tržište Thierry Breton.

Mjere za sprječavanje da ovo postane štetno – osobito alati za provjeru dobi koje koristi TikTok za sprječavanje pristupa maloljetnika neprikladnom sadržaju – možda neće biti razumne, proporcionalne i učinkovite. Njihov neuspjeh mogao bi imati ozbiljne posljedice na psihičku i fizičku dobrobit (maloljetnih) korisnika, kao i na rizik od radikalizacije.

Osim toga, postoje potencijalni problemi s transparentnošću aplikacije u smislu oglašavanja i zadanih postavki privatnosti, pristupa istraživača podacima tvrtke i upravljanja rizikom u smislu zaraznog dizajna i štetnog sadržaja.

Komisija navodi kako žele zaštititi fizičke i emocionalne dobrobiti mladih Europljana. ''Ne smijemo štedjeti napore kako bismo zaštitili našu djecu", dodao je Breton.

Komisija je već primila detaljnu analizu rizika od TikToka, ali nije bila zadovoljna rezultatima. Stoga je početkom godine pokrenula službenu istragu.

Što je Sindrom Zečje Rupe?

Sindrom Zečje Rupe je pojam koji se koristi za opisivanje fenomena u kojem se pojedinci postepeno uvlače u svijet teorija zavjere. Proces započinje nenamjerno, ali ubrzo postaje sve dublji i brži, te ga je na kraju vrlo teško prekinuti. Ovo stanje može imati ozbiljne posljedice, uključujući socijalnu izolaciju, promjene u ponašanju, pa čak i nasilje.

Pojedinci pogođeni Sindromom Zečje Rupe često započinju s nevinim interesom za alternativne teorije ili skeptičkim pogledom na službene verzije događaja. Međutim, kako istražuju dalje, bivaju izloženi sve ekstremnijim i radikalnijim idejama. Internet i društvene mreže često djeluju kao katalizatori ovog procesa, nudeći beskonačan izvor informacija koje potvrđuju njihove sumnje i potiču daljnje istraživanje.

S vremenom, osobe obuhvaćene ovim sindromom mogu početi odbacivati mainstream medije i izvore informacija, vjerujući da su svi dio velike zavjere. To može dovesti do gubitka povjerenja u institucije, prijatelje i obitelj, što dodatno pogoršava socijalnu izolaciju.

Sindrom Zečje Rupe je važan za proučavanje jer pomaže razumjeti kako i zašto ljudi postaju duboko uvjereni u teorije zavjere. Razumijevanje ovog sindroma može pomoći stručnjacima u razvoju strategija za prevenciju i intervenciju, te pružiti podršku onima koji su pogođeni ovim fenomenom.

Utjecaj Društvenih Mreža na Sindrom Zečje Rupe

Društvene mreže imaju značajan utjecaj na razvoj i širenje Sindroma Zečje Rupe. One igraju ključnu ulogu u uvlačenju pojedinaca u svijet teorija zavjere zbog nekoliko razloga:

  1. Algoritmi Personalizacije: Društvene mreže koriste sofisticirane algoritme koji personaliziraju sadržaj za svakog korisnika. Kada pojedinac pokazuje interes za određene teme, algoritmi počinju prikazivati sve više sličnog sadržaja. Ovo može stvoriti efekt "eho-komore" gdje su korisnici izloženi samo informacijama koje potvrđuju njihova uvjerenja, čime se potiče daljnje uvlačenje u teorije zavjere.

  2. Lakoća Širenja Informacija: Društvene mreže omogućuju brzo i široko širenje informacija, uključujući dezinformacije i teorije zavjere. Viralnost sadržaja može dovesti do toga da se teorije zavjere brzo šire među velikim brojem ljudi, povećavajući njihov doseg i utjecaj.

  3. Povezanost s Istomišljenicima: Društvene mreže omogućuju korisnicima povezivanje s istomišljenicima iz cijelog svijeta. Ovo može stvoriti zajednice u kojima se potiču i dijele teorije zavjere, pružajući osjećaj pripadnosti i podrške onima koji dijele ista uvjerenja.

  4. Nedostatak Regulacije: Na mnogim društvenim mrežama nedostaju učinkovite mjere za sprječavanje širenja dezinformacija i teorija zavjere. Iako neke platforme pokušavaju označiti ili ukloniti netočan sadržaj, ove mjere često nisu dovoljno učinkovite da bi spriječile širenje teorija zavjere.

  5. Vizualni i Emocionalni Sadržaj: Društvene mreže omogućuju dijeljenje vizualno privlačnog i emocionalno nabijenog sadržaja koji može biti vrlo uvjerljiv. Videozapisi, memovi i grafike često imaju veći utjecaj na ljude nego tekstualni sadržaj, te mogu snažno potaknuti interes za teorije zavjere.

Sve ove karakteristike društvenih mreža doprinose tome da su one moćan alat za širenje teorija zavjere i pogoršanje Sindroma Zečje Rupe. Stoga je važno razvijati strategije za medijsku pismenost i kritičko razmišljanje, kako bi se smanjio njihov negativan utjecaj.

Kopirati
Drag cursor here to close