Formatiranje diska

Privremeno programersko rješenje ostalo u Windowsima tri desetljeća

Jedan se Microsoftov developer podsjetio kako je još 1994. na brzinu sklepao jedan dijaloški prozorčić, a on je danas poznat svim korisnicima Windowsa, u nepromijenjenom obliku.
Sci-Tech / Tehnologija | 26. 03. 2024. u 17:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dave Plummer, developer koji je zaslužan za mnoge integralne dijelove Windowsa, opisao je na društvenoj mreži X kako je Microsoft gotovo 30 godina na životu ostavio njegov uradak – koji je trebao, pak, biti samo privremeno rješenje.

Riječ je o dijaloškom okviru za formatiranje diska unutar Windowsa, nastalome na "kišno jutro jednog četvrtka" davne 1994. godine. Plummer ga je stvorio prilikom prebacivanja gomile kôda korisničkog sučelja s Windowsa 95 na NT.

Tom je prigodom trebalo napisati maleni okvir za odabir opcija kod formatiranja diskova, pa je tako i stvoren – prvo na papiru, zatim i u okruženju Visual C++ 2.0, javlja Bug.

"Nije to bilo elegantno, ali bilo je dovoljno dok ne stigne elegantnije rješenje", kaže Plummer.

No, kao što vam je poznato, isti je prozor ostao netaknut sve do današnjih dana – poželite li formatirati disk u Windowsima 11, tri desetljeća nakon Plummerovog brzinskog rješenja, i dalje će vas dočekati isti komad korisničkog sučelja.

Zapamtite, poruka je ovog iskusnog developera kolegicama i kolegama, "nema privremenih rješenja", što ovaj primjer i najbolje pokazuje.

Kopirati
Drag cursor here to close