Model TPS-L2

Sonyjev Walkman, uređaj koji je napravio pravu revoluciju u slušanju glazbe

Samo ime "walkman" nastalo je još 1978. godine, a osmislio ga je suosnivač Sonyja Masaru Ibuka, koji je volio slušati operu tijekom leta zrakoplovom.
Sci-Tech / Tehnologija | 01. 07. 2024. u 12:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Sony / Legendarni Sonyjev Walkman

Na današnji dan prije 45 godina, 1. srpnja 1979. na tržištu se pojavio Sonyjev Walkman, osobni prijenosni kazetofon koji je napravio pravu revoluciju u slušanju glazbe.

Ne samo da je omogućio ljudima da "nose" glazbu sa sobom dok putuju na posao ili trče kroz park već im je omogućio i dozu privatnosti zahvaljujući slušalicama. Prvi model Walkmana bio je TPS-L2.

Samo ime "walkman" nastalo je 1978. godine, a osmislio ga je suosnivač Sonyja Masaru Ibuka, koji je volio slušati operu tijekom leta zrakoplovom. No postojeći uređaji bili su mnogo veći, nezgodni za korištenje i nošenje te preskupi da bi privukli veći broj ljudi.

Prvi prototip Sonyjeva Walkmana zapravo je prerađeni snimač zvuka namijenjen novinarima. Inženjeri su zamijenili glavu koja je snimala zvuk na kazetu s glavom koja je služila za reprodukciju, a dodatnom zamjenom skupih dijelova jeftinijima uvelike je smanjena cijena proizvodnje samog uređaja.

Zanimljivo je kako je originalna ideja za prijenosni kazetofon zapravo došla od brazilsko-njemačkog izumitelja Andreasa Pavela, koji je 1977. patentirao Stereobelt.

Iako se Sony u konačnici nagodio s Pavelom i platio mu za korištenje patenta, tek su ga nakon tužbe 2003. godine priznali kao originalnog izumitelja Walkmana.

Danas je Walkman kakav je Pavel zamislio zastario i više ga se ne koristi. Naime, iz Japana je još koncem 2010. godine stigla vijest da je Sony prestao proizvoditi Walkman na audio kasete.

Neki analitičar kazali su tada: Iznenađenje se ne krije u činjenici da je proizvodnja prestala, nego da je tek sada prestala. 

Naime, audio kasete su već odavno smještene na tehnološko groblje, pa je rijetko tko i znao da je Sony sve do 2010. proizvodio jedan od svojih najprepoznatljivijih proizvoda.

U međuvremenu je već u povijest otišao i tehnološki mnogo napredniji Discman, pa Mini disc, a ime Walkman zadržalo se na mnogim prenosivim Sonyevim uređajima, prije sveg multimedijskim mobitelima i raznim MP3 playerima.

Za razliku od iPhonea, Walkman se u živote milijuna ušetao vrlo tiho; u prvih mjesec dana prodano je svega tri tisuće komada, ali je zato u svojoj povijesti s desetinama sve naprednijih modela uspio doći do 200 milijuna prodanih komada.

Originalne Sonyjeve Walkmane još uvijek se može pronaći na buvljacima, u trgovinama rabljenom robom ili oglasnicima, dok se u trgovinama elektroničkom opremom još uvijek mogu kupiti prijenosni kasetofoni u tipu Walkmana, što dovoljno govori o njegovoj besmrtnosti unatoč pojavi modernih glazbenih uređaja. 

Video: 1979 First Walkman Ever Made! (Guardians of the Galaxy Sony TPS-L2)
Kopirati
Drag cursor here to close