Gruba nepažnja

Sporna upotreba Logitech kontrolera u podmornici Titan završila na sudu

Obitelj Paula-Henrija Nargeoleta podnijela je tužbu od 50 milijuna dolara protiv tvrtke OceanGate Expeditions.
Sci-Tech / Tehnologija | 14. 08. 2024. u 17:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Podmornica Titan implodirala je 18. lipnja 2023. tijekom ekspedicije do olupine Titanica i usmrtila svih pet osoba u njoj.

Oplate kupovane s popustom

Obitelj francuskog istraživača Paula-Henrija Nargeoleta, koji je poginuo u imploziji podmornice Titan prošle godine, podnijela je tužbu od 50 milijuna dolara protiv tvrtke OceanGate Expeditions. Tužba, podnesena u okrugu King u državi Washington, optužuje tvrtku za grubu nepažnju i tvrdi da je posada doživjela "užas i psihičku tjeskobu" prije smrti, javlja Bug.

U tužbi se navodi da su OceanGate i njegov osnivač Stockton Rush, koji je također poginuo u incidentu, zavaravali Nargeoleta o konstrukciji podmornice. Tvrdi se da je Rush priznao kako je koristio oplate koje je s popustom kupovao od Boeinga, a kojima je istekao rok trajanja za uporabu u avionima.

Logitech kontroler F710

Prema tužbi, posada Titana vjerojatno je shvatila svoju tešku situaciju tijekom zarona. Tužba sugerira da su možda čuli pucketanje trupa od ugljičnih vlakana pod pritiskom te izgubili komunikaciju i napajanje. Tvrdi se da je posada nastavila zaranjati, svjesna nepovratnih kvarova plovila.

U tužbi se također kritizira odluku tvrtke OceanGate da koristi nekonvencionalne materijale i izbjegne neovisne inspekcije. Ističe uporabu modificiranog Logitechovog kontrolera F710 od 30 dolara kao dijela kontrolnog sustava podmornice, što je postalo predmetom javnog zgražanja nakon incidenta.

Američka obalna straža pokrenula je istragu Pomorskog odbora o incidentu, a javno saslušanje zakazano je za rujan.

OceanGate je od tragedije obustavio sve istraživačke i komercijalne operacije. Tvrtka se još nije očitovala o tužbi. Prvi datum suđenja u ovom slučaju zakazan je za kolovoz 2025. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close