Smartphone

U BiH više 'pametnih telefona' nego u Europskoj uniji

Sci-Tech / Tehnologija | 18. 03. 2012. u 09:36 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema podacima telekom operatera BiH, usluga pristupa internetu mobilnim telefonom prošle godine je doživjela pravi "bum" na tržištu BiH, što je u izravnoj vezi sa sve većim brojem korisnika tzv. pametnih telefona - smartphone.

Iz HT Eroneta ističu da svakodnevno bilježe porast korisnika mobilnog interneta, naglašavajući kako se svaki četvrti korisnik koristi mobilnim Internetom i taj udio je u stalnom porastu. Podsjetili su kako je korištenje posebno pojačano uvođenjem 3G mreže koja nudi znatno brži promet interneta. Trenutačno je u tijeku kampanja promocije novih mobilnih internetskih tarifa, kako za privatne, tako i poslovne korisnike.

Analitičari nove trendove povezuju sa sve većim korištenjem "pametnih telefona", ukazujući da su, prema prošlogodišnjem istraživanju agencije GfK, vlasnici mobitela u BiH u većem omjeru posjeduju smartphone nego građani pojedinih članica EU.

Naime, istraživanje provedeno od svibnja do srpnja 2011. pokazalo je da skoro svaki šesti vlasnik mobilnog telefona u BiH koristi takozvani pametni telefon, što je iznad prosjeka analizom obuhvaćene regije srednje i istočne Europe.

Iz BH Telecoma kažu daje broj korisnika mobilnog interneta u stalnom porastu, navodeći da trenutačno ovu uslugu koristi 60 posto korisnika njihove mreže.

Iz M:tela su potvrdili da se sve veći broj korisnika mobilne telefonije služi i mobilnim internetom. Na kraju 2010. bilo je oko 160.000 korisnika mobilnog interneta, dok je na kraju 2011. taj broj povećan na oko 300.000 korisnika.

Kopirati
Drag cursor here to close