OS BiH

Vojska gladna, za ručak dobili sirovu papriku i komad kruha

Sci-Tech / Tehnologija | 30. 11. 2012. u 07:24 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Zajedničke komisije za obranu i sigurnost parlamenta BiH Dušanka Majkić izjavila je Srni da je situacija u snabdijevanju hranom u brigadi Taktičke podrške pri Operativnom zapovjedništvu Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH alarmantna, što je samo dio propusta i slabosti, pa i kriminaliziranih radnji u procesu javnih nabavki unutar Ministarstva obrane BiH.

Majkićeva je rekla da je jučerašnja posjeta članova Zajedničke komisije za obranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH ovoj brigadi potvrdila zaključak Generalnog inspektorata o alarmantnom stanju u Oružanim snagama BiH u opskrbi hranom i gorivom.

Ona je istaknula da evidentan problem ishrane pripadnika brigade utječe na sposobnost pojedinih postrojbi Oružanih snaga BiH za izvršenje zadataka, navodeći da je loša kvaliteta ishrane postrojbi koje su se pripremale za mirovnu misiju ISAF u Afganistanu učinio da je svaki vojnik nakon pet mjeseci obuke smršavio sedam kilograma.

Majkić je rekla da je straža u skladištu municije i minsko-eksplozivnih sredstava u Dajanima 6. i 7. rujna dobila za hranu sirovu papriku i komad kruha, a da su od 14. rujna vojnici na radio-relejnim čvorištima u potpunosti ostali bez hrane.

Ona je ocijenila da nije riječ o nedostatku financijskih sredstava, pa ni nemogućnost blagovremene ishrane, nego neblagovremeno pokretanje procedura nabavki i sporne nabavke.

Prema njenim riječima, problem sa ishranom ove postrojbe traje već tri godine i nikako se ne rješava.

"Snabdijevanje postrojbe hranom i organizacija ishrane problem je koji datira od posljednjeg kvartala 2009. godine, odnosno od momenta kada su potrošene rezerve bivših entitetskih vojski", rekla je Majkić.

Ona smatra da je ključni problem ovakvog stanja u Oružanim snagama BiH u sedam sektora unutar Ministarstva obrane BiH.

"Ključni problemi su u logistici, personalu i sektoru za financije i proračun. Tamo su već i pokrenuti određeni procesi. I Tužiteljstvo BiH i SIPA vrše istrage po pojedinim problemima. Već se radi na nekoliko slučajeva. Biće sigurno ljudi koji će biti sankcionirani za ovakvo stanje, jer ono nije tipično samo za ovu brigadu nego i druge postrojbe u Oružanim snagama BiH", zaključila je Majkić.

Prema njenim riječima, tijekom posjete dogovoreno je da zapovjedništvo brigade napravi, uz pomoć Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH, prijedlog mjera šta može biti riješeno unutar same brigade, šta sa ministrom odbrane i njegovim zamjenicima i da to bude dostavljeno Komisiji.

Ona je dodala da je zapovjednik brigade Esad Šejtanlić upoznao članove Komisije da su problemi ove brigade i kršenje zakona kada je riječ o unapređenjima, loše servisiranje opreme i sporne nabavke rezervnih dijelova neophodnih za funkcioniranje tehničke opreme što direktno utječe na operativnu sposobnost postrojbi u strukturi brigade, loše stanje u deminerskoj bojni, a što znači nedostatak zaštitne opreme i neblagovremeno raspisivanje tendera za javne nabavke.

Kopirati
Drag cursor here to close