Revizija utrvdila!

Vojska gladuje, a milijun se troši na domjenke

Sci-Tech / Tehnologija | 07. 07. 2012. u 14:45 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državno Ministarstvo obrane godinama bilježi najlošije rezultate poslovanja i biva označeno kao najgore i najrastrošnije ministarstvo u državi od revizora.

I ove godine to ministarstvo, na čijem čelu je u 2011. bio Selmo Cikotić, dobilo je negativno mišljenje od Ureda za reviziju institucija u BiH. Ovakva ocjena temelji se na nizu neistinitih i netransparentnih informacija te na stanju koje pokazuje da se nije radilo po zakonu u protekloj godini.

Između ostalog, zamjera im se to što nisu evidentirali obveze prema dobavljačima iz 2011., ali i to što nisu isplaćene obveze iz ranijih godina i 2012. u iznosu višem od 1,5 milijuna maraka. Također ministarstvo nema evidenciju o zateznim kamatama na račune za struju i drugim kamatama.

Ono što brine svakako su troškovi za putovanja, stručna usavršavanja, dnevnice, telefone i slično koji su enormni, dok se troškovi za hranu i opremu smanjuju, te se vidi kako nabava hrane stoji tek nešto više od 4 milijuna maraka.

Loše stanje vidi se i na terenu jer su se pripadnici Oružanih snaga BiH u više navrata žalili kako faktički dok su na dužnosti nemaju što jesti jer vojska ne nabavlja dovoljno hrane, a i ako je ima, ona je nekvalitetna. Ovo stanje najviše je proisteklo iz toga što ministarstvo duguje raznim dobavljačima koji više ne žele ulaziti u rizik i dobavljati namirnice za koje ne dobivaju novac.

U izvješću se tako navodi kako je ministarstvo samo na putne troškove u 2011. potrošilo 4,1 milijun maraka, te kako je od tog iznosa na dnevnice izdvojeno 3 milijuna maraka, a na prijevoz javnim sredstvima u inozemstvu skoro 850 tisuća maraka. Zabrinjava i to što su na telefone potrošene skoro 833 tisuće maraka, a na energiju i komunalne usluge više od 9 milijuna maraka.

U 2011. za gorivo i održavanje vozila potrošeno je više od 6,6 milijuna maraka, a pomalo je neobično to da se ogroman novac daje za 76 službenih vozila, koja ne spadaju pod vojna vozila i koja koriste razni uredski službenici. Tako ministarstvo raspolaže s 43 takva vozila koja koriste pomoćnici ministra, dok cijele Oružane snage imaju 33 vozila na raspolaganju.

Na unajmljivanje stanova za zaposlene u OS-u BiH i ministarstvu potrošeno je skoro 9 milijuna maraka. Ono što najviše brine jesu troškovi reprezentacije, odnosno troškovi za domjenke i gozbe koji su i ove godine ogromni. Tako je za ovu namjenu u 2011. potrošeno skoro milijun maraka.

Među brojnim rashodima koji su navedeni u opširnom izvješću, izdvajaju se i kapitalni izdaci u kojima stoji kako je za remont i modernizaciju helikoptera utrošeno 2,3 milijuna maraka, iako je poznato da su helikopteri OS-a BiH u katastrofalnom stanju, te kako se nekoliko njih zbog lošeg stanja srušilo od početka 2012. Tisuće maraka potrošene su i na nabavu laptopa i računala, iako je poznata preporuka Vijeća ministara o ograničenju troškova u prošloj godini.

Kopirati
Drag cursor here to close