Čuvajte ih

Vrućine ne odgovaraju ni mobitelima - evo kako ih zaštititi i što nikako ne raditi

U najtežim situacijama može doći do širenja baterije i potencijalnog zapaljenja, iako su takvi slučajevi vrlo rijetki.
Sci-Tech / Tehnologija | 21. 06. 2024. u 11:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Carsten Frauenheim, stručnjak za popravak telefona, istaknuo je u razgovoru za Axios kako današnji telefoni imaju sve snažniji hardver, ali zbog ograničenog prostora u malom kućištu nema mjesta za aktivno hlađenje poput ventilatora koji se koriste u prijenosnim računalima.

Porast vanjskih temperatura uzrokuje i porast unutarnje temperature telefona, što može dovesti do pregrijavanja i automatskog isključivanja uređaja. U takvim slučajevima na ekranu se pojavljuje poruka o pregrijavanju, a telefon se neće moći ponovno uključiti dok se ne ohladi.

U najtežim situacijama može doći do širenja baterije i potencijalnog zapaljenja, iako su takvi slučajevi vrlo rijetki.

Kako biste spriječili pregrijavanje, važno je ne izlagati uređaj direktnom suncu. Na primjer, nikada ne ostavljajte telefon u vrućem automobilu, niti ga držite na direktnom suncu u kući, posebno tijekom visokih temperatura.

Također, savjetuje se izbjegavanje prekomjernog korištenja telefona tijekom velikih vrućina. Ako primijetite da se telefon pregrijava, preporučuje se isključivanje opcija i aplikacija koje rade u pozadini, poput Bluetootha, WiFija, GPS-a, te izbjegavanje zahtjevnih aplikacija poput videoigara. Smanjenje broja aktivnih opcija smanjuje opterećenje na procesor, čime se smanjuje i zagrijavanje uređaja.

Ako telefon počne ozbiljno pregrijavati, postoji nekoliko koraka koje možete poduzeti kako bi se brzo ohladio. Nemojte ga spajati na punjač, a ako je već na punjenju, odmah ga isključite. Isključite telefon na određeno vrijeme i stavite ga na hladnije i tamnije mjesto.

Ako koristite zaštitnu masku, uklonite je. Hlađenje možete ubrzati stavljanjem telefona ispod ventilatora ili uključivanjem klime u automobilu ili kući. Preporučuje se čekanje od barem 15 minuta prije ponovnog uključivanja uređaja kako biste bili sigurni da se dovoljno ohladio.

U većini slučajeva, pregrijavanje i automatsko isključivanje telefona ne bi trebalo uzrokovati trajna oštećenja na uređaju i bateriji. Ipak, važno je poduzeti preventivne mjere i pridržavati se navedenih savjeta, posebno tijekom visokih ljetnih temperatura, kako biste izbjegli probleme s pregrijavanjem telefona.

Kopirati
Drag cursor here to close