Je li svijet spreman za ovo?

Znanstvenici pripremaju mrežu superračunala za razvoj nove umjetne inteligencije

Iz SingularityNET-a ističu kako bi prvo superračunalo trebalo biti isporučeno i pušteno u pogon u rujnu, a mreža bi mogla biti izgrađena već do kraja 2024. ili najkasnije početka 2025. godine.
Sci-Tech / Tehnologija | 15. 08. 2024. u 13:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svijet još nije u potpunosti prihvatio postojeću umjetnu inteligenciju, a znanstvenici već rade na infrastrukturi koja bi trebala omogućiti razvoj nove vrste umjetne inteligencije.

Točnije, planiraju ubrzati razvoj umjetne opće inteligencije pomoću mreže superračunala, prvo koje će biti pušteno u rad već u rujnu ove godine.

Umjetna inteligencija kakvu sad imamo prilike koristiti temelji se na nekoliko dobro poznatih tehnologija kao što je strojno učenje i veliki jezični model. Alati koji to koriste, kao što je popularni ChatGPT, zapravo koriste prediktivno razmišljanje temeljeno na obuci iz velikog skupa podataka, kako bi nadmašili sposobnosti ljudi na točno određenom području. No, s obzirom na to da "uče" na temelju već postojećih podataka, nerijetko znaju i pogriješiti u svojim odgovorima na ljudske upite.

S druge strane, umjetna opća inteligencije hipotetski je budući sustav koji će, vjerojatno, svojim sposobnostima nadmašiti ljudske jer će postojeće tehnologije dići na višu razinu, prenosi Zimo.

Upravo to želi postići tvrtka SingularityNET i to mrežom superračunala koju opisuju kao "mrežu kognitivnog računalstva na više razina", a koja bi se koristila za treniranje arhitektura potrebnih za razvoj takve napredne verzije umjetne inteligencije.

Na mreži superračunala planiraju imati elemente naprednih sustava umjetne inteligencije kao što su duboke neuronske mreže (koje oponašaju funkciniranje ljudskog mozga), velike jezične modele (koji su veliki skupovi podataka na kojima se sustavi umjetne inteligencije treniraju) i multimodalne sustave (koji povezuju ljudska ponašanja poput glasovnih upita i kretnji s multimedijalnim izlazima).

Iz SingularityNET-a ističu kako bi prvo superračunalo trebalo biti isporučeno i pušteno u pogon u rujnu, a mreža bi mogla biti izgrađena već do kraja 2024. ili najkasnije početka 2025. godine.

Modularno superračunalo će sadržavati Nvidia L40S grafičke procesne jedinice, AMD Instinct i Genoa procesore, Tenstorrent Wormhole poslužiteljske police s Nvidia H200 GPU-ima, uz Nvidijine GB200 Blackwell sustave.

Ovo će superračunalo samo po sebi predstavljati proboj u prijelazu na opću umjetnu inteligenciju. Iako novi neuralno-simbolički AI pristupi koje je razvio tim SingularityNET AI donekle smanjuju potrebu za podacima, obradom i energijom u odnosu na standardne duboke neuronske mreže, još uvijek trebamo značajne superračunalne objekte, rekao je izvršni direktor SingularityNET-a Ben Goertzel za LiveScience.

Želimo osigurati fazni prijelaz od učenja na velikim podacima i naknadne reprodukcije konteksta iz semantičke memorije neuronske mreže do neimitativnog strojnog razmišljanja temeljenog na algoritmima rasuđivanja u više koraka i dinamičkom svijetu modeliranje temeljeno na usklađivanju uzoraka među domenama i iterativnoj destilaciji znanja Pred našim očima odvija se paradigmatski pomak prema kontinuiranom učenju, besprijekornoj generalizaciji i refleksivnoj samomodificiranju umjetne inteligencije.

Pojednostavljeno rečeno, žele omogućiti pristup podacima za rast umjetne inteligencije, umjetne opće inteligencije i potencijalno buduće umjetne super inteligencije.

Goertzel procjenjuje kako će sustavi dosegnuti točku u kojoj bi mogli dostići ili nadmašiti ljudsku inteligenciju već 2027. godine. S obzirom na to što njegova tvrtka gradi, takvo predviđanje uopće nije neostvarivo.

Kopirati
Drag cursor here to close