Predstavljaju BiH

Iz Mostara pravac na Međunarodnu robotičku olimpijadu

Već sedmu godinu zaredom, naš tim ponosno predstavlja Bosnu i Hercegovinu u konkurenciji sa zemljama iz cijelog svijeta. Ove godine, na olimpijadi sudjeluje čak 190 zemalja, a naši robotičari su spremni za još jedan vrhunski rezultat.
Sci-Tech / Znanost | 23. 08. 2024. u 07:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosanskohercegovačka robotička reprezentacija, okupljena oko Centra za edukaciju, robotiku, inovacije i tehnologiju - CERIT iz Mostara, ove godine će predstavljati našu zemlju na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi koja se održava u Ateni od 26. do 29. rujna 2024. godine.

190 zemalja

Već sedmu godinu zaredom, naš tim ponosno predstavlja Bosnu i Hercegovinu u konkurenciji sa zemljama iz cijelog svijeta. Ove godine, na olimpijadi sudjeluje čak 190 zemalja, a naši robotičari su spremni za još jedan vrhunski rezultat.

Dok njihovi vršnjaci uživaju u ljetnom raspustu, tim se, pod stručnim vodstvom mentora Anesa Hadžiomerovića i Lejle Nuhić, marljivo priprema za ovo prestižno natjecanje od kraja srpnja, a pripreme će trajati sve do samog polaska u Atenu. Pored mentora, prošlogodišnji natjecatelji nesebično dijele svoje znanje i iskustvo s mlađim kolegama kako bi im pomogli u pripremama. Ove godine, Bosnu i Hercegovinu će u Ateni predstavljati Nika Matijević iz Gimnazije fra Grge Martića Mostar, Lamija Ćatić, Kenan Nuhić i Jasmin Širić iz Druge gimnazije Mostar, te Asmira Kunić iz Međunarodne srednje škole Maarif Sarajevo, pripćio je CERIT.

Naš tim već ima bogatu tradiciju uspjeha na ovom takmičenju. Godine 2021. postali su svjetski prvaci u konkurenciji od 177 zemalja, a svake naredne godine donijeli su nagrade iz Turske, Ženeve, Singapura, kao i s natjecanaja unutar Bosne i Hercegovine. Ova postignuća nisu samo svjedočanstvo izuzetnog talenta i napornog rada učenika, već i dokaz ogromnog potencijala koji Bosna i Hercegovina ima u svijetu STEM-a (znanosti, tehnologije, inženjeringa i matematike).

Unatoč ovim izvanrednim rezultatima, robotika još uvijek nije priznata kao sport u Bosni i Hercegovini. Međutim, sada je pravi trenutak da se to promijeni.

Foto: CERIT / Pripreme za robotičku olimpijadu

Zašto robotika zaslužuje status sporta?

Baš kao i u tradicionalnim sportovima poput atletike, u robotici se takmičenja ocjenjuju prema jasnim i strogo definiranim pravilima. Učenici moraju posvetiti sate prakse, učenja i treninga uz podršku mentora kako bi razvili individualne vještine, efikasnu komunikaciju i saradnju. Kroz ove procese, robotičari stječu liderske sposobnosti, motivirajući i vodeći svoje timove prema zajedničkim ciljevima.

Robotika, također, pruža učenicima priliku da razviju kritičko mišljenje i mentalnu izdržljivost, dok istovremeno proširuju svoje znanje u nauci, tehnologiji, inženjeringu i matematici. Sudjelovanje na međunarodnim natjecanjima omogućava im da sklapaju nova prijateljstva, jačaju veze s drugim natjecateljima i predstavljaju svoju zemlju na globalnoj sceni.

Iako robotika još uvijek nije službeno priznata kao sport u većini zemalja, neke države su već napravile taj korak. Bosna i Hercegovina sada ima jedinstvenu priliku da postane prva europska zemlja koja će robotiku prepoznati i priznati kao sport.

Naši robotičari, koji već godinama dokazuju svoju izvrsnost na svjetskoj sceni, zaslužuju taj status. Robotika nije samo tehnička disciplina – ona je i sport koji oblikuje buduće inženjere, naučnike i lidere, pripremajući ih za izazove koje donosi budućnost.

Kopirati
Drag cursor here to close