Kinezi testiraju

Čajnim ekstraktom protiv mamurluka i alkoholizma

Sci-Tech / Znanost | 12. 01. 2012. u 08:05 D.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novi kineski čajni ekstrakt koji je trenutno u fazi testiranja na štakorima je pokazao obećavajuće rezultate. Znanstvenici vjeruju kako bi ovo mogao biti lijek protiv mamurluka, a mogao bi pomoći i u borbi protiv alkoholizma.

Biljka Hovenia dulcis potječe iz Japana i stari je narodni lijek protiv mamurluka. Naime, Japanci je koriste već više od 500 godina. Znanstvenici trenutno rade na izdvajanju dihydromyricetina (DHM) iz ove vrste drveta, kako bi utvrdili može li zaista suzbiti utjecaj alkohola na tijelo. Ako testiranje pokaže dobre rezultate, uskoro bi moglo početi i testiranje na ljudima.

Znanstvenici smatraju da bi se ovim putem mogla liječiti ovisnost o alkoholu. Navodno, štakori ne samo da brzo oporave od utjecaja alkohola, nego pokazuju sve manju želju za konzumiranje alkohola.

" Ovo bi moglo pomoći ljudima koji ne mogu odoljeti odlaženju u barove i pijenju alkohola," rekao je Jing Liang , čovjek koji vodi istraživački tim. "DHM će definitivno suzbiti simptome mamurluka, a s vremenom će smanjiti i želju za konzumiranjem alkohola", dodao je.

No, ovaj lijek bi mogao imati i loš utjecaj na javnost. " Postoji zabrinutost da bi ovaj lijek mogao potaknuti ljude da piju alkohol, računajući da će lijek suzbiti loše učinke po potrebi", kaže Markus Heilig, direktor Američkog Nacionalnog Instituta za zlouporabu alkohola i alkoholizma.

Kopirati
Drag cursor here to close