Tomislavgrad

Ekološka katastrofa; u opasnosti i Dalmacija

Sci-Tech / Znanost | 16. 06. 2011. u 09:08 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Milijuni gusjenica koje su krajem prošlog mjeseca napali područja crnogorične šume na području općine Tomislavgrad, uništile su 50 000 mladih borova, potvrđeno je iz lokalne "Šumarije".

Prema mišljenju stručnjaka, riječ je o pravoj ekološkoj katastrofi, jer je šumskim nametnikom u znanosti poznatim kao "smeđa osa pilarica", zahvaćeno oko 300 hektara borove šume, a ovakva najezda nije zabilježena od 1958. godine.

Rukovoditelj "Šumarije" Nedo Pokrajčić potvrdio je novinarima da su radnici ovog poduzeća svakodnevno na terenu i da ručno prskaju sadnice kako bi spriječili još veću štetu, jer je u opasnosti oko 200 000 sadnica mladog bora.

Pokrajčić je rekao da je prskanje borove šume završeno iznad sela Letka, Vedašić, Oplećani i Srđani, na južnim padinama planine Ljubuše, a isto će biti učinjeno i na mladim borovim nasadima iznad Seonice i Brišnika, koji su u manjoj mjeri ugroženi od gusjenica.

Iz "Šumarije" u Tomislavgradu su upozorili lokalne stočare da je zbog prskanja borova i djelovanja otrova do daljeg zabranjeno napasanje stoke na tretiranim područjima, a ovo upozorenje odnosi se i na one koji u ovo doba godine sakupljaju mlade borove izdanke za pripremanje ljekovitih napitaka.

Nakon pojave ose pilarice na području opštine Tomislavgrad, ekološka udruženja iz susjedne Hrvatske upozorila su da strahuju kako bi gusjenice iz ovog dijela BiH mogle krenuti na područje Dalmacije, gdje se već poduzimaju mjere za obranu od ovog nametnika.

Kopirati
Drag cursor here to close