Istraživanje

Kako djeca utječu na brak?

Sci-Tech / Znanost | 14. 01. 2014. u 13:54 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako djeca utječu na brak? Britanska studija pokazuje da rezultati nisu ohrabrujući za roditelje. Prema studiji koja je obuhvatila 5000 ljudi, parovi bez djece su kvalitetu svog odnosa klasificirali višom ocjenom, osjećali više pažnje od partnera i imali više vremena za vezu, izlaske i intimne razgovore od parova s malom djecom.

Također, pokazalo se da su majke sretnije od udanih žena bez djece, za razliku od muškaraca - muškarci bez djece u braku ili vezi nešto su sretniji od očeva.

Također, istraživanje je pokazalo da će parovi s djecom češće ostati zajedno nego oni bez djece, djelomično i zbog toga što nemogućnost začeća ili činjenica da nemaju djecu može dovesti do loših odnosa u braku. Jedna druga studija pokazala je da stres podizanja djece može djelovati na "friški" brak, međutim dugoročno se ipak isplati, jer odnosi dolaze pomalo "na svoje" kako djeca odrastaju.

Koji je zaključak? Svi parovi, imali djecu ili ne, prolaze kroz različite razine sreće i razočarenja - osjećajući se nedovoljno cijenjenima od partnera, nedostatka seksa, poremećene komunikacije, financijskih problema. Djeca samo ubrzaju proces u kojem do tih problema dolazi, piše Slobodna Dalmacija.

Istraživanja su pokazala da su parovi nesretniji u prvoj godini roditeljstva nego prije rođenja djeteta, ali parovi bez djeteta postanu podjednako nesretni nakon sedam godina braka. Stoga, ako ste zabrinuti da će djeca nepovoljno utjecati na vaš brak, nemojte biti. Također, ako u stvari ne želite djecu a ipak se odlučite imati je samo zato što su neke studije pokazale da ćete tako biti sretniji, to je naivno i neodgovorno.

Razlog zašto se mnogi parovi (i oni s djecom i oni bez djece) razvode je taj što nisu razvili prave komunikacijske vještine, koje uključuju i međusobno poštivanje, rješavanje problema i učenje iz grešaka. Te vještine, a ne dijete, učinit će brak uspješnim, kaže Laurie Puhn, autorica knjige "Manje borbe a više ljubavi".

Kopirati
Drag cursor here to close