Nakon 8 godina na Marsu..

Korak bliže Crvenom planetu

Sci-Tech / Znanost | 11. 08. 2011. u 15:58 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon gotovo 8 godina boravka na Marsu NASA-in robot Opportunity stigao je do svog krajnjeg odredišta, kratera Endeavour. Opportunityjev prilazak krateru u NASA-i su pozdravili kao "veličanstven znanstveni uspjeh".

"Krater Endeavour važna je znanstvena meta jer predstavlja geologiju iz vrlo rane povijesti Marsa", izjavio je za Independent John Callas, projektni menadžer iz NASA-ina Jet Propulsion Laboratoryja.

Lansiran sa Zemlje 2003., oko 400 milijuna dolara vrijedni robot Opportunity spustio se 25. siječnja 2004. nedaleko od Marsova ekvatora. Bilo je to tri tjedna nakon što se na drugoj strani Crvenog planeta spustio njegov "blizanac" robot Spirit.

Svaki od njih, veličine malog automobila na šest kotača, opremljen je kamerama i opremom za geološka istraživanja.

Bilo je planirano da tijekom tromjesečne misije analiziraju sastav stijena i tla na Marsu da bi možda otkrili nalazišta vode ili mjesta pogodna za nastanak života na Crvenom planetu.

Iako nisu otkrili život, prikupili su niz važnih podataka. Zahvaljujući njima, znamo da je Mars nekad imao atmosferu koja je mogla pogodovati nastanku mikroba.

Od prvotno predviđenih 90 dana, misije dvaju robota višestruko su se produljile. Spirit je zadnji signal na Zemlju odaslao prošle godine prije nego se zaglavio u prašini.

Krećući se najčešće brzinom od 60 centimetara na sat, Opportunity je u 7,5 godina prevalio 32 kilometra.

(NASA)

Kopirati
Drag cursor here to close