Ekspedicija

Nastavlja se istraživati veliki podzemni sustava ponor Kovači – izvor Ričina

U fokusu istraživanja bit će duboki speleološki objekti koji prate podzemni tok sustava ponor Kovači – izvor Ričina, kao što su Glotina jama, Matunuša i jama Vršaji, a nalaze se iznad sustava.
Sci-Tech / Znanost | 23. 08. 2023. u 16:08 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodna speleološka i znanstveno-istraživačka ekspedicija ''Ponor Kovači – Izvor Ričine 2023'' održat će se od 23. do 27. kolovoza u organizaciji Speleološkog društva ''Mijatovi dvori'' iz Tomislavgrada.

Cilj ovogodišnje ekspedicije, četrnaeste po redu, nastavak je već tradicionalnog istraživanja velikog podzemnog sustava ponor Kovači – izvor Ričina, koji povezuje dva velika krška polja, Livanjsko i Duvanjsko, a nalazi se ispod planine Grabovice.

U fokusu istraživanja bit će duboki speleološki objekti koji prate podzemni tok sustava ponor Kovači – izvor Ričina, kao što su Glotina jama, Matunuša i jama Vršaji, a nalaze se iznad sustava.

U slučaju nepovoljnih hidroloških uvjeta i visokog vodostaja istraživat će se brojni speleološki objekti na okolnim planinama općine Tomislavgrad, ali i susjednih općina Posušje, Jablanica, Kupres i Livno, odnosno na planinama Midena, Ljubuša, Kamešnica, Cincar, Krug planina, Vran, Čvrsnica, Dinara i Zavelim.

Prošle godine bazni kamp je bio smješten u selu Gornji Brišnik na planini Grabovici na kojoj je do sad istraženo preko 60 speleoloških objekata, a barem još toliko ih je neistraženo, dok će ovogodišnji bazni kamp biti u Planinarskom domu ''Orlova stina'' na Blidinju.

Ekspedicija je uz speleološka istraživanja i znanstvenog karaktera, pa će se tako ove godine obavljati i biološka, geološka, geografska, arheološka i mikološka istraživanja prirodnih fenomena, kao i paleontološka istraživanja špilje Dahne, jednog od najvećih nalazišta špiljskog medvjeda (Ursus spelaeus) u Europi, u čijoj blizini se nalazi i poznato nalazište praslona, kamenolom Cebara.

Uz speleologe i znanstvenike iz Bosne i Hercegovine, svoj dolazak na ovu ekspediciji najavili su i sudionici iz više europskih država te sa punim pravom ističu da se radi o jednoj od najbrojnijih međunarodnih znanstvenih okupljanja u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Kopirati
Drag cursor here to close