Vještački hamburger

Ovo su uzorci mesa uzgojenog u laboratoriju, uskoro i vještačke pljeskavice

Sci-Tech / Znanost | 20. 02. 2012. u 16:51 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nizozemski znanstvenicu su na putu da naprave prvi hamburger od matičnih ćelija!

Kako je najavio Dr Mark Post, šef odjela za fiziologiju Univerziteta u Maastrichtu, vještački hamburger bit će predstavljen već u listopadu, a prva osoba koja će imati čast da ga proba bit će jedna poznata osoba u uglednom restoranu Fat Duck u Berkshireu, u Engleskoj.

Prema riječima dr Posta, hamburger će poslužiti kao dokaz da se od matičnih ćelija može napraviti proizvod koji ima izgled i ukus kao pravo meso.

Post i njegov šestočlani tim su do sada uzgojili tanke komade mišićnog tkiva krave, dužine 3 centimetara, širine centimetar i po i debljine pola milimetra. Da bi napravili čitav hamburger bit će im potrebno 3.000 takvih komadića i nekoliko stotina komada masnog tkiva, koje će biti izmiješani i presovani u šniclu.

Laboratorijski uzgajano meso, čija se proizvodnja kontrolira u svim fazama, moglo bi da sadrži više zdravih masti i posebnu teksturu. Budući da se vještački hamburgeri proizvode od matičnih ćelija životinja, znanstvenici bi mogli da prave i hamburgere od egzotičnih životinja, kao što je panda.

Doktor Post procjenjuje da bi masovna proizvodnja vještačkog mesa mogla da počne za 10 do 20 godina.

Proizvodnja ovog hamburgera košta oko 240.000 eura, a projekt je financirala anonimna bogata osoba, sa ciljem da se umanji broj tvrtki koje su jedan od glavnih uzroka emisije plinova koji izazivaju efekt staklene bašte.

- Potreba za mesom će se udvostručiti u narednih 40 godina i već sada za uzgajanje stoke koristimo 70 posto svih poljoprivrednih kapaciteta - rekao je Post na godišnjem sastanku Američke asocijacije za unapređenje znanosti u Vancouveru.

Post je rekao da će, ukoliko se nešto ne poduzme, meso postati luksuz.

Kopirati
Drag cursor here to close