Misterija

Planeta zbog klizišta vibrirala devet dana

Ovaj kolaps, koji nije vizualno zabilježen niti je bilo očevidaca, izazvao je pljusak vode visine 200 metara i val visine do 110 metara.
Sci-Tech / Znanost | 13. 09. 2024. u 13:06

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Klizište na Grenlandu koje je izazvano klimatskim promjenama stvorilo je megatsunami zbog kojeg je Zemlja vibrirala devet dana u rujnu prošle godine, pokazuju nova istraživanja.

Divovski valovi izazvani ovim događajem pljuskali su naprijed-nazad preko fjorda, stvarajući vibracije širom planete, kažu istraživači.

Studija, koja je uključivala znanstvenike Londonskog globalnog sveučilišta, otkrila je da je ovo kretanje vode uzrok misteriozne, globalne vibracije na Zemlji koja je trajala devet dana i zbunila seizmologe.

Ovo je prvi put da je pljuskanje vode izazvalo mjerljive vibracije kroz Zemljinu koru, koje su putovale svijetom i trajale nekoliko dana, prenijela je agencija PA medija.

"Kada sam prvi put vidio ovaj seizmički signal, bio sam potpuno zbunjen. Iako znamo da seizmometri mogu da snime različite izvore koji se dešavaju na površini Zemlje, nikada ranije nije zabilježen tako dugotrajan, globalno putujući seizmički val, koji sadrži samo jednu frekvenciju osciliranja", izjavio je koautor istraživanja doktor Stephen Hicks.

Video: How climate change triggered a landslide tsunami in a Greenland fjord, vibrating Earth for 9 days

Rekao je kako ovo istraživanje ukazuje na "zamršene međusobne veze između klimatskih promjena u atmosferi, destabilizacije leda glečera u kriosferi, kretanja vodenih tijela u hidrosferi i čvrste Zemljine kore u litosferi".

Ovaj kolaps, koji nije vizualno zabilježen niti je bilo očevidaca, izazvao je pljusak vode visine 200 metara i val visine do 110 metara.

Istraživači su izračunali da se ovaj val, koji se protegao fjordom dužine deset kilometara, smanjio na sedam metara u roku od nekoliko minuta, a u narednim danima na nekoliko centimetara, objavljeno je u časopisu Science.

Kopirati
Drag cursor here to close