Sarajevo

Počela 20. svjetska znanstvena konferencija

Sci-Tech / Znanost | 11. 07. 2011. u 14:10 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U hotelu Hollywood na Ilidži je minutom šutnje za žrtve genocida u Srebrenici, počela 20. svjetska znanstvena konferencija "Laser Physics Workshop" (LPHYS'11).

Rektor Sveučilišta u Sarajevu Faruk Čaklovica je u ime svih profesora, suradnika, zaposlenika i studenata Sveučilišta u Sarajevu poželio sudionicima dobrodošlicu u Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu i uspješan rad 20. međunarodne konferencije iz laserske fizike.

"Posebna mi je čast što je Sveučilište u Sarajevu suorganizator ove znanstvene konferencije koja okuplja eminentne znanstvenike cijeloga svijeta i ima izuzetan znanstveni i društveni značaj. Prvi put se na prostoru jugoistočne Europe održava ovakav znanstveni skup" rekao je Čaklovica.

On je dodao da u ovom trenutku Sveučilište u Sarajevu po svojoj znanstvenoj snazi i zrelosti, preko grupacija društvenih, humanističkih, medicinskih, prirodno-matematičkih i biotehničkih i tehničkih znanosti te Grupacije umjetnosti, može odgovoriti na sve razvojne trendove koji će biti u funkciji napretka i bržeg pridruživanja Europskoj uniji.

Sudjelovanje e u ovogodišnjoj Laser Physics Workshop konferenciji potvrdilo je više od 500 eminentnih znanstvenika iz 43 zemlje iz cijelog svijeta, a organizatori konferencije su, osim Sveučilišta u Sarajevu i Prokhorov General Physics Instituta iz Moskve, Akademija znanosti i umjetnosti BiH, a finansijsku podršku su dali između ostalih Ministarstvo obrazovanja i znanosti KS-a i NATO.

Radi bolje suradnje među znanstvenicima iz različitih disciplina laserske fizike, svake godine se organizira međunarodna Laser Physics Workshop konferencija koja obuhvata ukupno osam seminara - Moderni trendovi u laserskoj fizici, Fizika jakog polja i atonauka, Biofotonika, Fizika lasera, Nelinearna optika i spektroskopija, Physics of Cold Trapped Atoms, Quantum Information Science, Fiber laseri.

Dosad je održano 19 Laser Physics Workshop konferencija počevši od 1992. godine u Dubni (Rusija) do posljednje u Foz do Iguaçu (Brazil), a 20. konferencija o Laserskoj fizici traje od 11. do 15. jula.

Kopirati
Drag cursor here to close