Predložene crne točke

Počinje dvogodišnja implementacija projekta i nadzor crnih točaka

Sci-Tech / Znanost | 14. 06. 2011. u 06:43 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Upravljanje i okolinski tretman crnih točaka u BiH, točnije sjeveroistočnom dijelu Federacije BiH i istočnom dijelu RS, provest će se kroz Projekt kojeg je nositelj Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa (MVTEO) sa resornim ministarstvima FBiH i RS, uz podršku Projekta JICA Vlade Japana.

Priprema master plana za prioritetne crne točke u BiH je također važan uvjet u procesu integracija BiH u EU. Projekt će doprinijeti ispunjavanju obaveza definiranih u srednjoročnim prioritetima Europskog partnerstva u sektoru životne sredine.

Predložene crne točke projekata u FBiH su Tuzla - Polihem (otpadne soli od elektrolize), Lukavac - Industrijsko postrojenje (bijela so), Tuzla Termoelektrana (šljaka), Vareš - Rudnik željeza (željezni otpad), a u RS Rafinerija Modriča - Gudron, Zvornik - Birač (crveni mulj), kao i TE Ugljevik i TE Gacko (pepeo).

Nedostatak infrastrukture za zaštitu okoline u BiH, kao što su pročišćavanje otpadnih voda, zraka i praćenje onečišćenja, industrijski i komunalni otpad ukazuju na nezadovoljavajuće stanje okoline, što je rezultiralo razvojem crnih točaka koji direktno utječu na zdravlje ljudi i ekosustav.

Bosna i Hercegovina, nema sustavni pristup i metodu za identifikaciju, rješavanje i saniranje ekoloških žarišta. Stoga, projekt ima za cilj jačanje relevantnih administrativnih kapaciteta i organizacija u BiH u pripremi politike u okolinskom upravljanju.

Osim formiranja upravnog odbor projekta, u priopćenju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, ne navodi se što su daljnji koraci. Na kraju se tek navode'' očekivanja pozitivnog utjecaja projekta na opće javno zdravlje stanovništva''.

Kopirati
Drag cursor here to close