Crna Gora

Postignut dogovor o jeziku

Sci-Tech / Znanost | 08. 09. 2011. u 16:31

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Crnogorski premijer Igor Lukšić i predstavnici opozicije postigli su dogovor o nazivu jezika i nastavnog predmeta u obrazovnom sustavu Crne Gore. Nastavni predmet će se zvati crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost.

Za usvajanje izbornog zakona, što je prvi uvjet Bruxellesa da Crna Gora dobije datum pregovora o punopravnom članstvu u Europskoj uniji, potrebna je dvotrećinska većina u parlamentu.

Lukšić je novinarima kazao kako je postignut dogovor s opozicijom, koji će osigurati usvajanje izbornog zakonodavstva u parlamentu, odnosno ukloniti tu prepreku sa europskog puta Crne Gore.

Sporazum podrazumijeva da se nastavni predmet nazove crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost. To rješenje jasno ukazuje da je crnogorski formalni službeni jezik, a istovremeno se osigurava puna zaštita ostalih jezika od bilo kog oblika diskriminacije, rekao je Lukšić.

Premijer je naveo da sporazum predviđa da se još ove školske godine i dalje izučava do sada važeći program za materinji jezik i književnost, uz određene dopune.

Lukšić je najavio kako će se za narednu školsku godinu formirati ekspertna komisija koja će pripremiti trajni nastavni plan i program.

Učenici će moći na kraju godine dobiti potvrdu o poznavanju službenog, odnosno materinjeg jezika, kazao je crnogorski premijer.

Postizanju dogovora Lukšića i opozicije prethodile su intenzivne konsultacije, a u pregovorima je učestvovao i bivši premijer i predsjednik Demokratske partije socijalista Milo Đukanović.

Tekst izbornog zakona ranije je usuglašen, ali je opozicija podršku tom aktu uvjetovala izjednačavanjem srpskog i crnogorskog jezika u obrazovnom sistemu.

Crnogorski parlament usvojio je ranije danas, glasovima poslanika vladajuće koalicije i opozicione Socijalističke narodne partije, izborni zakon u načelu, ali je njegovo konačno izglasavanje zavisilo od ishoda pregovora Lukšića i opozicije o nazivu nastavnog predmeta o jeziku u obrazovnom sistemu Crne Gore, javio je Tanjug.

Kopirati
Drag cursor here to close