Dokazao rotaciju Zemlje

Prije 205 godina rođen je Léon Foucault – izumitelj slavnog njihala

Prvo njihalo predstavio je Léon Foucault javnosti u Pariškom opservatoriju 1851. godine. Nekoliko tjedana kasnije napravljeno je golemo Foucaultovo njihalo u pariškom Pantheonu.
Sci-Tech / Znanost | 18. 09. 2024. u 12:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Javna domena / Leon Foucault  (Pariz, 18. rujna 1819. - Pariz, 11. veljače 1868.)

Na današnji dan prije 205 godina, 18. rujna 1819. rođen je u Parizu Léon Foucault, francuski znanstvenik po kojem se zove znamenito Foucaultovo njihalo. S pomoću njihala dokazao rotaciju Zemlje.

Izumio je metodu mjerenja brzine svjetlosti u različitim sredstvima; utvrdio da se brzina svjetlosti mijenja obrnuto proporcionalno indeksu loma sredstva. Izumio žiroskop i polarizator. Otkrio vrtložne struje (Foucaultove struje).

Pronašao metodu izrade zrcala za teleskope. Usavršio dagerotipiju (preteču fotografije). Njegovo ime nalazi se na listi 72 znanstvenika ugraviranih na Eifellovom tornju.

Jean Bernard Léon Foucault bio je sin pariškog izdavača. Isprva je studirao medicinu, no prebacio se na fiziku zbog straha od krvi. Kao fizičar istaknuo se s više radova, no najveću je slavu doživio upravo sa svojim njihalom.

Video: How FOUCAULT PENDULUM Works and Proves Earth is a Round SPINNING Sphere

Širokoj je publici Foucaultovo njihalo zanimljivo jer na jednostavan i zoran način dokazuje vrtnju Zemlje oko njene osi.

Poslije završenog studija počinje raditi kao asistent na predavanjima o mikroskopiji i histologiji. Pokušavao je i poboljšati fotografske procese Louis Daguerresa.

Zajedno s Hippolyteom Fizeauom ispitivao je različite osobine Sunčevog svjetla, a zajedno su 1849. izračunali brzinu svjetlosti uz pomoć aparata s brzorotirajućim kugličnim ležajem (Fizeau–Foucaults aparat).

Njihova mjerenja pokazala su između ostalog da je brzina svjetlosti manja u vodi nego u zraku, a pridonijeli su istraživanjima i teorijama o prirodi svjetlosti.

Godine 1855. počinje raditi kao fizičar pri astronomskom opservatoriju u Parizu i tada razvija poboljšane metode za konstrukciju i optička mjerenja kvalitete ogledala u teleskopima. Iste godine dodijeljena mu je medalja britanskog Kraljevskog društva za njegova znanstvena dostignuća. Kasnije postaje i njjihov član. 

Foto: Javna domena / Foucaultovo njihalo, ilustracija

Prvo njihalo predstavio je Léon Foucault javnosti u Pariškom opservatoriju 1851. godine. Nekoliko tjedana kasnije napravljeno je golemo Foucaultovo njihalo u pariškom Pantheonu. Radilo se o njihalu obješenom na nit dužine čak 67 metara i s utegom težine 28 kilograma.

Od 1995. godine kopija Foucaultovog njihala njiše se trajno u Pantheonu, osim u razdobljima obnove zgrade.

S vremenom su u raznim dijelovima svijeta napravljene brojne kopije Foucaultovog njihala.

Foucault je dao svoj znanstveni doprinos magnetizmu i elektricitetu kada je 1855. otkrio da rotirajuća bakarna ploča u magnetskom polju usporava rotaciju i grije se a što je posljedica električnih strujanja u ploči.

Poboljšao je također i regulatore brzine za parne strojeve i pri generiranju električnog svjetla.

Umro je 11. veljače 1868.u Parizu, vjerojatno od posljedica multiple skleroze, a sahranjen je na groblju Montmartre u Parizu.

Video: Foucault Pendulum at the Pantheon, Paris
Kopirati
Drag cursor here to close