Radnorscolex latus

Pronađeni ostaci crva starog 425 milijuna godina

Ovaj crv, koji je vjerojatno rastao najviše do dužine od osam centimetara, imao je više redova oštrih zubi…
Sci-Tech / Znanost | 23. 05. 2024. u 10:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ostaci prahistorijskog morskog crva starog 425 milijuna godina iskopani su u britanskom selu Leintwardine.

Znanstvenici vjeruju da je ovaj crv Radnorscolex latus živio na dnu oceana prije 425 milijuna godina, kada je britanski otok bilo pod vodom, prenose britanski mediji.

Analiza ostataka ukazuje da je crv imao grlo koje je mogao izbaciti iz sebe kako bi hvatao hranu na dnu oceana, a prema riječima Richiea Howarda iz Prirodnjačkog muzeja u Londonu, crv podsjeća na ogromne crve iz poznatog holivudskog filma "Dina".

"Mislimo da nisu bili suviše probirljivi kada je riječ o ishrani i vjerojatno su gurali grlo u blato i hvatali šta god bi pronašli", rekao je Howard.

Ovaj crv, koji je vjerojatno rastao najviše do dužine od osam centimetara, imao je više redova oštrih zubi i svojevrsne kuke na glavi, koje je koristio kako bi se držao za zemlju i kretao.

Iako su fosilni ostaci Radnorscolexa prvi put otkriveni prije jednog stoljeća, tehnologija nije bila dovoljno napredna da omogući paleontolozima da ih detaljno ispitaju, piše The Independent.

Istraživači su rekli da Radnorscolex pripada skupini izumrlih crvolikih životinja poznatih kao Palaeoscolecids, koje su potpuno nestale prije otprilike 400 milijuna godina zbog brze promjene klime i razine mora.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close