Elektroenergetski kolaps

Riječ stručnjaka: Zašto je nestalo struje u Bosni i Hercegovini?

Svim građanima Bosne i Hercegovine poznata su državna poduzeća za distribuciju i proizvodnju električne energije. Ovisno od dijela države u kojem živite opskrbljuje nas jedno od državnih poduzeća.
Sci-Tech / Znanost | 21. 06. 2024. u 21:41 Mag. Davor Škobić

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Današnji dan u široj regiji obilježio je višesatni nestanak električne energije.

Iako taj oblik energije uzimamo zdravo za gotovo, njegov nestanak u dužem razdoblju utjecao je na društvo u cjelini.

Od nemogućnosti pokretanja radnih strojeva, do zastoja u telekomunikacijama, ovaj današnji događaj nas je vratio u vremena kojih se vjerojatno mnogi od nas ne sjećaju, a neki i ne žele sjećati.

Zašto je došlo do nestanka električne energije u Bosni i Hercegovini pokušat ćemo odgovoriti u ovom tekstu.

Foto: Ilustracija / Nema električne energije

Državna poduzeća

Svim građanima Bosne i Hercegovine poznata su državna poduzeća za distribuciju i proizvodnju električne energije.

Ovisno od dijela države u kojem živite opskrbljuje nas jedno od državnih poduzeća.

Kako je onda zbog kvara van Bosne i Hercegovine došlo do nestanka električne energije?

Elektroenergetski sustav u Bosni i Hercegovini čine tri poduzeća za opskrbu krajnjih potrošača: Elektroprivreda BiH, Elektroprivreda RS i Elektroprivreda HZHB.

Uz to što isti rade opskrbu krajnjih potrošača, isti se bave i proizvodnjom električne energije.

Proizvodnja dolazi iz raznih izvora, kao što su elektrane na ugalj (Elektroprivreda BiH i Elektroprivreda RS), te hidroelektrane (sve 3 elektroprivrede).

Proizvodnja i prijenos

Osim što struju treba proizvesti, istu treba prenijeti do krajnjih kupaca.

Tu dolazimo do druga dva poduzeća u Bosni i Hercegovini, a to su Elektroprijenos BiH, te Nezavisni operater sistema u BiH.

Ova dva poduzeća su zadužena da se proizvedena električna energija unutar granica Bosne i Hercegovine prenese od proizvođača do krajnjeg kupca.

Sheme njihovih elektroprijenosnih sistema možete vidjeti na njihovim Internet stranicama https://www.nosbih.ba/hr/ees/ace/
https://www.elprenos.ba/HR/MapeHR.aspx

Iako Bosna i Hercegovina s ukupnom snagom svojih proizvodnih kapaciteta može zadovoljiti sve svoje potrebe za električnom energijom, u nekim trenucima proizvedene viškove je potrebno plasirati negdje dalje.

Također, u nekim trenucima ne postoje dovoljni resursi za proizvodnju električne energije (loši hidrološki uvjeti, nizak vodostaj rijeka, nedovoljna količina kvalitetnog uglja).

Tada je uloga poduzeća za opskrbu kupaca u Bosni i Hercegovini da na europskom tržištu nabave električnu energiju koja će zadovoljiti domaće potrebe.

Foto: Elprenos.ba / Karta elektroenergetskog sustava BiH

Burze

Interes elektroprivreda je da na europskim burzama nabave električnu energiju po nižim cijenama od svojih prodajnih cijena.

To je poseban izazov unutar Bosne i Hercegovine zbog niskih prodajnih cijena kućanstvima, te ograničenim maksimalnim cijenama za poduzeća određene priključne snage.

Postoji mnogo burzi za trgovinu električnom energijom, a za Bosnu i Hercegovinu referentna burza je ona u Mađarskoj po imenu HUDEX .

Naravno, Bosna i Hercegovina to sebi može priuštiti jer većinu godine svoje potrebe zadovoljava iz svojih izvora, iz elektroenergetskih postrojenja koje je davno isplatila kako je većina elektrana izgrađena za vrijeme bivše države.

Tako je na današnji dan došlo do nestanka električne energije zbog kvara van Bosne i Hercegovine.

Državna elektropoduzeća su zbog povoljnih uvjeta kupovine riješili nabavku električne energije iz izvora van Bosne i Hercegovine.

Elektrodistributivna poduzeća još nisu izišli sa točnim razlogom nestanka struje, no možemo pretpostaviti da zbog kvara prijenosnih kapaciteta između proizvođača i krajnjeg potrošača, potrošači na pogođenom području su ostali bez napajanja električnom energijom.

Po trenutnim saznanjima taj kvar je bio van Bosne i Hercegovine, samim time van domene njenih poduzeća zaduženih za elektroenergetski sustav.

Utjecaj na opskrbu

Na stranicama Nezavisnog operatera sistema u svakom trenutku dana možete vidjeti je li u Bosni i Hercegovini struja koju trošimo domaća ili uvozna, te samim time mogu li utjecaji van Bosne i Hercegovine utjecati na redovnu opskrbu.

Kvarovi na elektroenergetskoj mreži su mogući, te se isti događaju u cijelom svijetu s vremena na vrijeme.

Cijela Europa je povezana u jedan elektroenergetski sistem kako bi poduzeća za proizvodnju električne energije mogla prodavati svoje proizvodne kapacitete na cijelom kontinentu.

Trenutno je u medijima često dostupna tema tranzicija prema zelenoj energiji i razvoj burze emisijama CO2 unutar Bosne i Hercegovine.

Veće cijene struje

Zbog uvezanosti europskog kontinenta u elektroenergetskoj mreži politika najvećeg igrača, Europske unije, utjecat će i na bliske zemlje da promjene svoje izvore proizvodnje električne energije.

Količina utrošenog CO2 za proizvodnju svakog kilovata električne energije će biti mjerljiva, te će se ista oporezivati. Sva „prljava“ energija koju bi Bosna i Hercegovina izvozila, nije poželjna unutar Europske unije, te će ista biti oporeziva.

Samim time će cijena električne energije koja se plasira iz Bosne i Hercegovine u Europu biti veća.

Stoga elektroenergetska poduzeća unutar BiH rade na razvoju ekološki prihvatljivih proizvodnih kapaciteta, kako bi njihova energija bila prihvaćena unutar EU.

Tržište CO2 emisija

Tu će najveći ceh platiti ona poduzeća koji električnu energiju proizvode iz ugljena (Elektroprivreda BiH i RS).

Rješenje tog problema se nazire u tržištu CO2 emisija unutar Bosne i Hercegovine, kako se takva energija ne bi izvozila vani, već trošila i oporezivala unutar Bosne i Hercegovine.

To je trenutno jedna od aktualnih dnevno političkih tema.

Kao što vidimo, prilike na jednom kraju kontinenta svakako mogu utjecati i na drugi kraj kontinenta.

Foto: Canva / Šta nam preostaje kada nestane struje?

Spriječeni veći kvarovi

Pravovremenom reakcijom nadležnih službi spriječeni su veći kvarovi, te je u toku dana opskrba normalizirana.

Razvoj proizvodnih i prijenosnih kapaciteta za električnu energiju je prilika za daljnji ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine.

Nicanjem novih solarnih i vjetroelektrana jasno je vidljivo da u tom smjeru ide naša ekonomija, pa i van navedenih državnih poduzeća, u privatnom sektoru, koji u izvozu električne energije za strana tržišta vide poslovnu šansu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close