Rama

Seminar o fenomenu nasilja

Sci-Tech / Znanost | 02. 07. 2011. u 08:46 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Franjevački institut za kulturu mira, Split, organizira u Kući mira u Rami od 4. do 8. jula seminar o fenomenu nasilja, priopćeno je iz Instituta.

Ovaj seminar je početak niza obrazovnih i znanstvenih skupova u sklopu Franjevačke ljetne škole kulture mira.

"Škola se temelji na dva iskustva, jedno pozitivno i jedno negativno. Pozitivno iskustvo: to je trajno uznemirujuće iskustvo bratstva sv. Franje sa svim ljudima i sa svim stvorenjem. Ono isključuje svaki oblik nasilja. Ne zanemaruje pravdu i osobnu afirmaciju, već svjedoči jedan drugi put do njih.

Temelji se na mudrosti da se ne može ljubiti nikoga, ako se ne ljubi sve. Dobro se uvijek podsjetiti da taj put čovječanstva ka nenasilju i prije obećanog eshatološkog mira krče ljude raznih inspiracija u tradiciji Isusa, Gandhija, M.L. Kinga…

Negativno iskustvo: iskustvo svakodnevnog nasilja stavlja nas pred obvezu kritičkog promišljanja i djelovanja u svrhu zaštite žrtava nasilja i u svrhu razobličavanja struktura nasilja, bile one društvene, religijske, psihološke, kulturne, medijske…", navodi se i dodaje
"kako današnji fenomen nasilja prati zabrinjavajuća lakoća mirenja s nasiljem i izostanak osobne odgovornosti pred svojim vlastitom zlom, jer zlo tretirano kao bolest ne pokreće čovjeka na osobni čin odgovornosti i obraćenja".

Kopirati
Drag cursor here to close