Prije 90 godina

Slavna Maria Curie umrla na današnji dan od posljedica zračenja

Maria Curie obavljala je eksperimente s radioaktivnim materijalima bez ikakve zaštite. Čak je nosila epruvete s radioaktivnim izotopima u džepu i spremala ih u ladicu pisaćeg stroja, primjećujući kako svijetle u mraku.
Sci-Tech / Znanost | 04. 07. 2024. u 10:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Povijesna arhiva / Maria Skłodowska-Curie (Varšava, 7. studenoga 1867. – Passy, 4. srpnja 1934.)

Na današnji dan prije 90 godina, 4. srpnja 1934. umrla je u Francuskoj po mnogima najveća znanstvenica u povijesti – Maria Skłodowska-Curie.

Umrla je u sanatoriju Sancellemoz u francuskim Alpama, nedaleko od najvišeg alpskog vrha Mont Blanca, blizu švicarske i talijanske granice.

Značajna je po tome što je razvila teoriju radioaktivnosti (taj pojam je također sama iskovala). Bila je jedina žena u povijesti koja je dobila dvije Nobelove nagrade (za fiziku i za kemiju). Dobila je i mnoge druge počasti, uključujući počasne doktorate i francusku Legiju časti.

Prema riječima Alberta Einsteina bila je vjerojatno jedina osoba u povijesti koju slava nije iskvarila.

Na neki način ju je ubio sam posao kojim se bavila tijekom života. Naime, smrt je bila posljedica dugotrajnog izlaganja zračenju tijekom njenih znanstvenih istraživanja. U to se vrijeme, dakako, još nije znalo da je radioaktivno zračenje toliko opasno za ljudski organizam. 

Video: How the Genius of Marie Curie Killed Her

Maria Curie obavljala je eksperimente s radioaktivnim materijalima bez ikakve zaštite. Čak je nosila epruvete s radioaktivnim izotopima u džepu i spremala ih u ladicu pisaćeg stroja, primjećujući kako svijetle u mraku.

Danas je njena pismena ostavština radioaktivna i smatra se preopasnom za rukovanje. Zanimljivo je da je čak i njena knjiga s kuhinjskim receptima visoko radioaktivna. Njeni su dokumenti smješteni u olovne kutije i za rukovanje njima potrebna je zaštitna odjeća.

Maria Salomea Skłodowska-Curie rođena je 7. studenog 1867. u Varšavi. U Poljskoj je provela rane godine, no 1891., s 24 godine odlazi studirati u Pariz.

Na Sveučilištu u Parizu (Sorbonne) diplomirala (1893.), doktorirala (1903.) i radila kao prva profesorica od 1906. Iz velike mase uranijevog smolinca kemijskim putem izolirala je vrlo malenu količinu novoga kemijskog elementa radija, koji je milijun puta radioaktivniji od uranija (1898.). 

Otkrila je i istraživala radioaktivnost. Drugi radioaktivni kemijski element koji je otkrila u čast njezinoj domovini nazvan je polonij. Dobila je Nobelovu nagradu za fiziku sa suprugom Pierreom Curiejem i Henrijem Becquerelom 1903., a 1911. Nobelovu nagradu za kemiju.

Bila je prva članica pariške Académie de médicine od 1922., prva ravnateljica Radijskog instituta u Parizu. Njezina mlađa kći Eva napisala je majčinu biografiju, a starija kći Irène Joliot-Curie dobila je Nobelovu nagradu za kemiju 1934.

U čast bračnomu paru Curie nazvana je mjerna jedinica aktivnosti radioaktivnog izvora kiri, kemijski element kirij, radioaktivni mineral kirit, po Curie-Skłodowskoj nazvan je planetoid (7000 Curie) i radioaktivni mineral sklodovskit.

Kopirati
Drag cursor here to close