Fotosinteza

Što rasvjeta radi drveću?

Istraživači su naveli da nisu još u potpunosti razumjeli zašto se to dogodilo, ali su sugerirali da drveće izloženo umjetnoj svjetlosti može produžiti trajanje fotosinteze.
Sci-Tech / Znanost | 05. 08. 2024. u 10:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Noćna ulična rasvjeta može utjecati na biljke, stvarajući produženu fotosintezu, zbog čega lišće postaje toliko čvrsto da ga insekti ne mogu pojesti, čime se ugrožava lanac ishrane, pokazuju rezultati najnovije kineske znanstvene studije.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Frontiers in Plant Science, a do proučavanja toga fenomena došlo je nakon što su znanstvenici primijetili da drveće u urbanim ekosustavima mnogo manje napadaju insekti koji jedu lišće nego u seoskim sredinama, prenio je Tanjug pisanje Guardiana.

"Primijetili smo da, u usporedbi s prirodnim ekosustavima, lišće drveća u većini urbanih ekosustava uglavnom pokazuje malo znakova oštećenja od insekata. Bili smo radoznali zbog čega se to dešava", rekao je autor studije Shuang Zhang iz Kineske akademije znanosti.

Zhang je istaknu o da je ispitivanje pokazalo da je kod dvije najčešće vrste drveća u Pekingu, umjetno noćno osvjetljenje dovelo do povećane žilavosti listova i smanjenog broja biljojeda.

Znanstvenici su također otkrili da drveće ima čvršće listove ukoliko je izloženo većoj količini osvjetljenja, a da su u oblastima koje su najviše osvjetljene noću listovi izuzetno čvrsti i ne pokazuju znake da su ih insekti napadali.

Istraživači su naveli da nisu još u potpunosti razumjeli zašto se to dogodilo, ali su sugerirali da drveće izloženo umjetnoj svjetlosti može produžiti trajanje fotosinteze.

Zhang je istaknuo kako to može dovesti do pada broja insekata, a kao posljedicu toga i pada broja ptica koje jedu insekte.

"Pad broja insekata je globalni obrazac koji se primjećuje posljednjih desetljeća. Trebalo bi da posvetimo više pažnje ovom trendu", zaključio je Zhang.

Kopirati
Drag cursor here to close