Pavao Rudan

Sve populacije u ovom dijelu Europe formirane su tijekom povijesnih procesa

Sci-Tech / Znanost | 14. 09. 2012. u 12:40 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stručno predavanje na temu "Antropološka istraživanja populacijske strukture" održao je danas na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru akademik Pavao Rudan.

Govoreći o antropologiji i studiji populacijske strukture, kazao je kako su povijesni procesi laboratoriji u kojima se formiraju ljudske zajednice pa su tako sve populacije u ovom dijelu Europe formirane tijekom povijesnih procesa.

Kazao je i to kako se jedan segment naše kulture može povezati uz biološka svojstva, kako se istraživanje malih i izoliranih zajednica može upotrijebiti u identifikaciji lokusa za pojedina oboljenja, kandidatskih gena.

Također, govorio je i o neandertalskom genomu. Skupina znanstvenika iz cijeloga svijeta uspjela je na jednom izumrlom hominidu odnosno ostatcima skeleta neandertalca iz Vindije prvi put prikazati čitav genom izumrlog našeg , ne pretka, već srodnika, od kojega smo se otprilike odvojili prije pola milijuna godina, kazao je akademik Rudan.

Također, na Medicinskom fakultetu danas je predstavljena knjiga "Medicinska etika" o kojoj su govorili urednici knjige Stella Fatović-Ferenčić i Antun Tucak.

Fatović-Fernčić je kazala kako je spomenuta knjiga sveučilišni udžbenik Medicinskog fakulteta u Osijeku, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i Veleučilišta u Vukovaru.

"Udžbenik 'Medicinska etika' je vrlo važan, danas su to pitanja o kojima se stalo raspravlja. Pitanja o kojima raspravlja, ne samo medicinska struka nego i šira javnost. Vjerujem da će studenti doista naći korisno štivo i mnoštvo materijala koji će moći koristiti i u struci i u životu", kazala je Stelle Fatović-Ferenčić.

Kopirati
Drag cursor here to close