MycoBH - Stolac 2024.

U Stocu su ovih dana predmet istraživanja bile gljive

15-ak sudionika iz Bosne i Hercegovine i Srbije istraživali su gljive koje naseljavaju riječne ekosisteme u blizini Stoca: gornji tok Bregave, potok i vodopad Istup te izvor rijeke Bunice.
Sci-Tech / Znanost | 05. 06. 2024. u 21:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mikološka radionica MycoBH - Stolac 2024. u organizaciji Mikološkog udruženja MycoBH iz Sarajeva održana je razdoblju od 30.05. do 02.06.2024. godine. Na radionici je sudjelovalo 15-ak sudionika iz Bosne i Hercegovine i Srbije, a predmet istraživanja su bili gljive koje naseljavaju riječne ekosisteme u blizini Stoca: gornji tok Bregave, potok i vodopad Istup te izvor rijeke Bunice.

Nestvarna, te na pojedinim mjestima iskonska priroda i očuvana staništa učinili su da ovaj skup svim sudionicima najvjerojatnije ostane u dugom sjećanju. Kroz trodnevna istraživanja zabilježili su određeni broj vrsta gljiva koje do sada nismo imali prilike registrirati na ovim prostorima i kroz ovaj projekat, a vjerojatno ćemo na kraju imati i nekoliko vrsta koje su nove za Bosnu i Hercegovinu.

Prvi dan bili su u gornjem dijelu kanjona rijeke Bregave, tečnije od njenog samog izvorišnog dijela pa sve do vodopada Pjene iznad Stoca. Iako je za taj dan bilo najavljeno nevrijeme i pravi potop, sve ih nekako zaobilazi pa istraživanja uspijevaju raditi sve do kasnih poslijepodnevnih sati.

Foto: PR / U Stocu su ovih dana predmet istraživanja bile gljive 

U petak, 31.05. u hotelu Stolac održana je premijera kraćeg dokumentarnog filma ''Gljive Hercegovine - između vode i krša'' kojoj su prisustvovali i pojedini mještani odnosno stanovnici sela Barane, smještenog na osami nad samim kanjonom rijeke Radimlje.

Dokumentarni film je moguće pogledati na YouTube kanalu Mikološkog udruženja MycoBH.

Video: Gljive Hercegovine - između vode i krša #mycobh #cepf #mycology #documentary #fungi #river

Drugi dan terenskog rada na radionici bio je rezerviran za najfascinantniji prirodni fenomen šireg stolačkog kraja - vodopad Istup. Markantni kanjon rijeke Radimlje te još zabačeniji i očuvaniji kanjon potoka Svilica, odnosno Istup kako ga mještani nazivaju, ne ostavljaju nikoga ravnodušnim. Ovdje se rashlađujemo te na obalama i riparijskim skrovitim mjestima pronalazimo neke zanimljive vrste gljiva koje fotodokumentiraju i uzorkuju za naknadne laboratorijske analize.

U povratku u selu Barane dočekuju ih mještani i priređuju pravu malu gozbu i okrepljenje. Tu su se odmorili i razmijenili iskustva sa srdačnim lokalnim stanovnicima koji su im ispričali veoma interesantne priče o selu nekada i sada.

Posljednji dan radionice posjećuju smaragdni izvor rijeke Bunice te uživaju u njegovoj nevjerojatnoj ljepoti, a usput registriraju i par vrsta gljiva na riječnim obalama.

Uz terene i mikološke potrage za vrijeme radionice posjetili su neke od najznačajnijih arheoloških lokaliteta u okolini Stoca - stari grad Vidoški te ilirsku utvrdu Daorson.

Mikološka radionica je realizirana u okviru projekta ''Assessing Status of Fungi Inhabiting Neretva River as an Important Step Towards Identifying Top Priority Freshwater Sites in Bosnia and Herzegovina'' kojeg su podržali CEPF i BirdLife International.

Cilj ovog projekta je identificirati ključna područja od značaja za gljive na hercegovačkim rijekama, a sve s ciljem valorizacije ovih lokaliteta, ali i krajnje zaštite najvažnijih dijelova riječnih rokova, posebno onih izvorišnih.

Kopirati
Drag cursor here to close