Zeleno srce

Završen 2. Sarajevo green design festival

Sci-Tech / Znanost | 18. 09. 2011. u 12:06

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sarajevu je od 9. do 17. rujna održan 2. Sarajevo Green Design Festival čiji je cilj bio promovirati važnost kvalitetnog, zelenog i održivog dizajna te učiniti Sarajevo "zelenim srcem regije" i prvim "(eko) zelenim gradom" u istočnoj Europi.

Posljednjeg, devetog, dana 2. Sarajevo Green Design Festivala, u subotu, Festival je završen u Bošnjačkom institutu sesijom predavanja Zelene zgrade i prezentacijom radionica studenata Arhitektonskog i Strojarskog fakulteta, kao i Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, priopćio je u nedjelju Liden - PR Advertising.

Sesiju Zelene zgrade otvorio je Ken Yeang, poznati arhitekt, koji je u svojm predavanju "Implementacija održivog dizajna" predstavio specifične zgrade sa svojim potpisom, prepoznatljive u svijetu po konceptu bioklimatske arhitekture. U pitanju je koncept zgrade kao živog organizma koji je potpuno samoodrživ, koji proizvodi svoju energiju, reciklira vodu, skuplja kišnicu, ne narušava biljni i životinjski svijet iz okruženja, nego postaje dio njega tako što inkorporira floru i faunu u taj prostor, te zgrada postaje dio prirode.

Dušan Bogunović, koji predaje na Unitec Institute of Technology u Aucklandu, Novi Zeland, održao je predavanje "Budućnost urbane održivosti, zapostavljenih regija i decentralizovane infrastrukture".

Potom je direktor sustainability firme Desso, Rudi Daelmans, predstavio kako se Cradle to Cradle koncept u firmi Desso primjenjuje u industrijskom smislu. Firma Desso svoje proizvode pravi i plasira na tržište u skladu s Cradle to Cradle filozofijom, te su studenti gore navedenih fakulteta predstavili svoje vizionarske projekte Sarajeva.

Ovim aktivnostima završen je 2. Sarajevo Green Design Festival, koji je ove godine pružio mnoštvo sadržaja od interaktivnih debata i predavanja, preko izložbi, koncerata, Industrijskih dana, pa do radionica sa studentima.

Direktorica Sarajevo Green Design Festivala Elma Durmišević sumirala je aktivnosti Festivala i zaključila da Festival uspješno raste i da BiH treba nastaviti raditi na inkorporiranju zelenih tehnologija i dizajna.

Sarajevo Green Design Festival predstavlja zajednički napor Arhitektskog fakulteta u Sarajevu, Strojarskog fakulteta u Sarajevu, Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu, Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu i Sveučilišta Twente iz Holandije.

Festival je podržan od Ambasade Kraljevine Nizozemske u BiH, USAID Sida FIRMA projekta, UNDP-a i Grada Sarajeva.

Kopirati
Drag cursor here to close