Pred istrebljenjem

Život u oceanima na rubu masovnog istrebljenja

Sci-Tech / Znanost | 21. 06. 2011. u 12:23 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Život u oceanima u neposrednom je riziku od najtežeg perioda istrebljenja u više milijuna godina zbog prijetnji kao što su klimatske promjene i prekomjerni ribolov, upozorila je studija objavljena u utorak.

Vremena je sve manje za suprotstavljanje prijetnjama kao što je propadanje koraljnih grebena ili širenje "mrtvih zona" s nedovoljno kisika, navodi se u studiji koju je proveo Međunarodni program o stanju oceana (IPSO).

- Sada smo suočeni s gubitkom morskih vrsta i kompletnih morskih ekosustava, kao što su koraljni grebeni, u vremenu jedne generacije, navodi se u studiji 27 eksperata koja će biti predstavljena Ujedinjenim narodima(UN), prenosi Reuters.

- Ukoliko se akcija ne poduzme odmah, posljedice naših akcija biće, kroz kombinirane efekte klimatskih promjena, pretjerane eksploatacije, zagađenja i gubitka prirodnih staništa, značajno naredno istrebljenje života u oceanu, navodi se u studiji.

Znanstvenici su naveli listu pet masovnih istrebljenja tijekom proteklih 600 milijuna godina - od kojih je najnovija kada su dinosaurusi nestali prije 65 milijuna godina, očigledno nakon udara asteroida. Između ostalih katastrofa, period Perma naglo je ugašen prije 250 milijuna godina.

- Ovi nalazi su šokantni, tvrdi Alex Rogers, znanstveni direktor IPSO-a, pišući u zaključcima sa seminara oceanskih eksperata koji su organizirali IPSO i Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN) s Oxfordskog Univerziteta.

Ribe su glavni izvor proteina za petinu svjetskog stanovništva, a u morima kruži kisik i pomaže u apsorbiranju ugljen dioksida, plina koji je vodeći uzročnik stvaranja efekta staklenika zahvaljujući ljudskim aktivnostima.

Kopirati
Drag cursor here to close