Preliminarna studija

Znaci starenja zaustavljeni u laboratoriju

Sci-Tech / Znanost | 03. 11. 2011. u 11:09 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Navala bora, gubitak mišićnog tkiva i pojava očne mrene su odgođeni, pa čak i uklonjeni, kod laboratorijskih miševa, tvrde znanstvenici u SAD-u. To je učinjeno ispiranjem umirovljenih stanica koje su se prestale dijeliti, a koje se prirodno nakupljaju s godinama.

Znanstvenici vjeruju da bi njihovo otkriće u konačnici moglo imati utjecaj na skrb o starijim osobama. Stručnjaci kažu da su rezultati fascinantni, ali i da ih treba uzeti s oprezom.

Znanstvenici klinike Mayo u SAD-u osmislili su način da ubiju sve staračke stanice kod genetički modificiranih miševa. Životinje bi starile mnogo brže od uobičajenog, a kada su dobile lijek, staračke stanice bi odumrle.

Istraživači su promatrali tri simptoma starosti: stvaranje očne mrene, gubitak mišićnog tkiva i gubitak masnog sloja ispod kože koji je čini glatkom. Znanstvenici kažu da je napad tih simptoma dramatično odgođen kada su životinje tretirane s lijekom. Kada je lijek davan miševima kojima je dopušteno ostarjeti došlo je do poboljšanja mišićnih funkcija. ''Nikada nisam vidio nešto poput toga'', rekao je jedan od istraživača dr. James Kirkland.

Tretman nije imao učinka na životni vijek, ali to može biti povezano s vrstom genetički modificiranih miševa koji su korišteni, navodi se u studiji. Istraživanje otvara mogućnost usporavanja znakova starenja kod ljudi.

Dr. Jesus Gil iz Vijeća za medicinska istraživanja rekao je da je nalaz potrebno uzeti s malo opreza jer se radi o preliminarnoj studiji. Međutim, on je rekao da je studija fascinantna jer pokazuje da, ako se oslobodimo staračkih stanica, možemo poboljšati fizičke osobine povezane sa starenjem te poboljšati kvalitetu života starijih ljudi.

Kopirati
Drag cursor here to close