Dva dana

U Mostaru znanstvena konferencija 'Fortifikacije i vojne komunikacije na tlu BiH od antike do 1918.'

Dvodnevna znanstvena konferencija pod nazivom "Fortifikacije i vojne komunikacije na tlu Bosne i Hercegovine od antike do 1918." održati će se u petak i subotu, 7. i 8. lipnja u hotelu Mostar.
Sci-Tech / Znanost | 07. 06. 2024. u 09:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Arhiv Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) u partnerstvu s Fakultetom humanističkih nauka Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru i Udrugom za modernu povijest Sarajevo organizira dvodnevnu znanstvenu konferenciju pod nazivom "Fortifikacije i vojne komunikacije na tlu Bosne i Hercegovine od antike do 1918." koja će se održati u petak i subotu, 7. i 8. lipnja u hotelu Mostar.

Na konferenciju je pristiglo 27 prijava koje tretiraju pitanje fortifikacija i vojnih komunikacija od antičkog razdoblja pa do 1918 godine, priopćili su organizatori.

Sudjelovat će znanstveni radnici iz brojnih znanstvenih ustanova BiH, ali i regije. Iako su fortifikacije oduvijek imale vojnu funkciju, na ovoj konferenciji bit će rasvijetljeni i brojni drugi aspekti, poput okoliša, humane geografije, utjecaja na izgradnju identiteta i slično.

Na konferenciji će, kako je planirano, kroz odgovarajuće cjeline biti obrađene sljedeće teme: vrste, način izgradnje, proširenja, nadogradnje, teritorijalni raspored i funkcije utvrda, pomoćni redovi i službe u utvrdama, pitanje vodoopskrbe, higijena i zdravstvena njega, svakodnevni život, kao i pitanje fortifikacija u narodnim pjesmama.

Kopirati
Drag cursor here to close