Kosovo u MOO

Albanci oduševljeni, Srbi bijesni: "Ovo je opasan presedan!"

Sport / Flash | 09. 12. 2014. u 14:12 S. M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kosovo je primljeno u punopravno članstvo Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) na današnjoj sjednici Izvršnog odbora MOO-a održanoj u Monacu.

Kosovo je tako postala 205. članica međunarodne olimpijske obitelji. Kosovski sportaši će moći braniti boje svoje zemlje na idućim olimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016. godine, a već iduće godine nastupit će na Europskim igrama u Azerbajdžanu.

"Ovo je veliki, povijesni dan za našu zemlju i naše sportaše. Ovo je početak nove ere kosovskog sporta," kazao je predsjednik Kosovskog olimpijskog odbora Besim Hasani. Oglasio se i sada već bivši kosovski premijer Hashim Thaci objavivši kako će kosovsku zastavu na OI u Rio de Janeiru nositi svjetska prvakinja u judu u kategoriji do 52 kg Majlinda Kelmendi (23).

"Čestitam svim kosovskim sportašima na velikom uspjehu. Našu zastavu u Rio de Janeiru nosit će Majlinda Kelmendi," poručio je Thaci koji bi u novoj vladi trebao biti vicepremijer i ministar vanjskih poslova, dok će njegovo mjesto zauzeti Isa Mustafa (63), bivši prištinski gradonačelnik.

MOO je počeo razmatrati primanje Kosova u svoju obitelj prije pet godina. U listopadu ove godine Kosovo je primljeno u privremeno članstvo, zbog čega je Srpski olimpijski odbor prosvjedovao, a od danas je i punopravni član Međunarodnog olimpijskog odbora. Kosovo je još ranije primljeno u Europski olimpijski odbor, čiji je 50. punopravni član.

Kosovo je kao samostalnu državu dosad priznalo 108 od 193 članice Ujedinjenih naroda, ali ne i Srbija gdje je odluka MOO-a proglašena skandaloznom.

"Skandal: Kosovo bez i jednog glasa protiv primljeno u Međunarodni olimpijski odbor", piše srpski Kurir dodavši kako je "primanje Kosova kršenje pravila". Blic je objavio kako je "primanje Kosova u MOO presedan". "Sramota: Kosovo će sudjelovati na Olimpijski igrama", objavio je Telegraf dodavši kako je "takozvana država Kosovo primljena je u punopravno članstvo Međunarodnog olimpijskog odbora".

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić još je u studenom poručio kako je primanje Kosova u članstvo Međunarodnog olimpijskog komiteta "presedan nad presedanima".

“Kao ministar sporta smatram da ovakva odluka prvenstveno nije dobra za sport na međunarodnom nivou jer ubuduće otvara mnoge, do sada nepoznate presedane, koji ozbiljno prijete da ugroze sistem sporta na svjetskom planu. Koji su motivi i razlozi da se donese jedna ovakva odluka i da se tzv. država sa tla Europe, koja nije priznata od strane Ujedinjenih nacija, primi u članstvo? To do sada nikada nije urađeno. I to u predolimpijskoj godini, pri čemu će se Olimpijske igre održati u Brazilu koji nije priznao Kosovo”, kaže Vanja Udovičić.

Udovičić smatra da će se ovaj potez negativno odraziti na dalji rad MOO.

“Kako će se to odraziti na dalji rad ove najviše međunarodne sportske organizacije za olimpijske sportove i što su sada kriteriji za prijem u tu organizaciju, što su uslovi i tko tumači uvjete propisane Olimpijskom poveljom i da li to znači da su ti uvjete proizvoljni i da se tumače od slučaja do slučaja, najblaže rečeno je krajnje nejasno. Žao mi je što je sport postao teren za politički motivirane odluke i biće vrlo teško očuvati osnovna načela i principe sporta za ubuduće nakon ovakvog presedana, što i kao ministar, ali i kao osvajač olimpijske medalje smatram izuzetno lošim i pogrešnim. Sa svoje strane uložit ćemo maksimalne napore da spriječimo sve negativne pojave i događaje koji mogu uslijediti kao posljedica ovakve odluke prilikom održavanja svih budućih međunarodnih natjecanja”, završava Vanja Udovičić.

Kopirati
Drag cursor here to close