Kazna

Bh. kickboksaču dvogodišnja kazna zbog dopinga

Sport / Flash | 07. 04. 2017. u 21:35 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kickboxer iz Bosne i Hercegovine, Mirsad Sadibašić, kažnjen je sa dvije godine zabrane bavljenja sportom zbog prisustva nedozvoljene supstance furosemid u njegovom uzorku za doping kontrolu.

Agencija za antidoping kontrolu BiH je navedeni uzorak urina prikupila 18.2.2017. godine u KSC 'Ilidža' u Sarajevu, na natjecanju 'Grand Prix BiH 2017'. Analiza u ovlaštenoj laboratoriji je pokazala prisustvo zbranjene supstance furosemid čime je utvrđeno kršenje člana 2.1. Svjetskog antidoping kodeksa (Prisustvo zabranjene supstance ili njenih metabolita ili markera u uzorku sportaša).

Odluku o zabrani natjecanja donio je Kickboxing savez Bosne i Hercegovine. Kazna teče od dana prikupljanja uzoraka 18.2.17. Sadibašiću je poništen postignuti rezultat i oduzete medalje osvojene na 'Grand Prix BiH 2017'.

Furosemid je na Listi zabranjenih sredstava za 2017. godinu smješten u grupu 'S5 - Diuretici i maskirni agensi' i zabranjen je na natjecanju i van natjecanja. Spada u grupu najjačih diuretika koji imaju vrlo snažno i brzo djelovanje. Sportaši ga koriste za ubrzavanje izlučivanja drugih supstanci iz organizma, kao i za smanjenje tjelesne težine.

Kopirati
Drag cursor here to close