Vanjskom u rašlje

Kako je Ibra prije 12 godina zadivio svijet

Sport / Flash | 17. 06. 2016. u 10:23 Boris ČERKUČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zlatan ibrahimović je prije dvanaest godina još uvijek bio mlada zvijezda Ajaxa iz Amsterdama. No, iako je briljirao u dresu nizozemskog velikana mnogi bili sumnjičavi koliko taj prgavac balkanskih korijena zbilja može i je li njegov konačni doseg igra u ovirima nizozemske lige. A onda je došla utakmica između Italije i Švedske na Euru, koje se 2004. igralo u Portugalu.

Nakon prvog kola Talijani su remijem s Danskom 0-0 osigurali bod, dok su Šveđani razbili Bugare s 5-0 (Ibra dao gol iz penala). Utakmica Švedske i Italije igrala se 18. lipnja na stadionu Dragao u Portu. Golom Cassana u 33' Talijani su poveli s 1-0 i odlučili zatvoriti utakmicu.



Šveđani su sve dali u napad i u 85' uslijedio je moment o kojem se dugo pričalo i koji se i danas pamti. Gužvu pred Buffonom Ibra je završio na genijalan način, udarivši loptu vannjskim dijelom kopačke prije toga fakinski blokiravši samog Buffona – i poravnao na 1:1. Taj pogodak omogućit će Švedima i Dancima da „dogovorno“ rezultatom 2:2 u trećoj utakmici izbace Italiju iz daljeg natjecanja, a Ibri su se otvorila vrata Apenina. No, neće doći do njegovog transfera u Juventus odmah po završetku Eura.

Praktično će Zlatan prijeći u redove „Stare Dame“ tek nakon što je na treningu namjerno ozlijedio drugu zvijezdu Ajaxa, Rafaela Van Der Vaarta, nakon čega ga je Ajax odlučio otjerati iz kluba. Teorija zavjere kaže da je uprava Ajaxa namjerno preuveličala incident kako bi navijači lakše podnijeli odlazak miljenika u talijanski klub. Nakon prijelaska Ibre u Juventus, počela je prava priča o Zlatanu, fenomenu, legendi, ćaći nogometne igre.

 

Kopirati
Drag cursor here to close