organizacija EYOF-a 2019.

Olimpijski plamen će opet gorjeti u BiH

Sport / Flash | 20. 11. 2015. u 18:12 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je BiH oduzeta organizacija Europskog olimpijskog festivala mladih (EYOF) 2017. godine, koji je ujedno trebao biti i najveći sportski događaj u BiH nakon Zimskih olimpijskih igara 1984. godine, BiH je ponovo dobila priliku da organizira jednu ovako veliku manifestaciju.

''Verificirali smo zamjenu EYOF-a za 2019. tako da smo ponovo domaćini Europskog olimpijskog festivala mladih'' potvrdio je za "Avazov portal" Marijan Kvesić, predsjednik Olimpijskog odbora Bosne i Hercegovine.

Kvesić se u svom obraćanu zahvalio Predsjedništvu BiH koje je svojim aktivnostima stvorilo pozitivnu klimu i pomoglo vraćanju EYOF-a u BiH.

''Također koristim ovu priliku da se zahvalim i Vijeću ministara BiH, te Olimpijskom odboru Turske koje prihvatilo zamjenu termina organizacije EYOF-a'', kazao je Kvesić.

Današnjem sastanku u Pragu su nazočili gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija, dogradonačelnik Sarajeva Ranko Ćosić, Samir Avdić, direktora EYOF-a 2017, te još predstavnici 50 zemalja.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je iskazalo čvrstu podršku i pismeno potvrdilo specijalno pokroviteljstvo Europskog omladinskog olimpijskog festivala 2019., a Vijeće ministara BiH je na jučerašnjoj sjednici jednoglasno zaključilo da podržava Olimpijski festival što znači da će Olimpijski plamen ipak gorjeti u Sarajevu i Istočnom Sarajevu 2019. godine.

Amandman na 'Ugovor o Gradovima domaćinima' su potpisali predsjednik OOBiH Marijan Kvesić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija, zamjenik gradonačelnika Sarajeva Ranko Čović, budući da je gradonačelnik Ivo Komšić opravdano odsutan zbog službenog boravka u Daytonu.

''Bez obzira na dodatno vrijeme koje su gradovi domaćini dobili zamjenom termina, s organizacijom i osiguranjem sredstava za Europski omladinski olimpijski festival 'EYOF Sarajevo/Istično Sarajevo 2019' se mora početi odmah kako bismo opravdali povjerenje Europskog olimpijskog odbora, te pokazali da je Olimpijski duh još uvijek prisutan u Bosni i Hercegovini'', navodi se u priopćenju Olimpijskog odbora BiH.

Bitno je istaknuti, dodaje se, zahvalnost prema Turskoj Republici i Olimpijskom odboru Turske koji su još jednom pokazali istinski prijateljski odnos, te preuzeli odgovornost za organizaciju EYOF-a 2017. u ovako kratkom vremenskom roku.

Kopirati
Drag cursor here to close