Psihološki šok?

Pet razloga zbog kojih će Zrinjski opet biti prvak

Sport / Flash | 03. 01. 2017. u 16:40 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je Zrinjski u 2017. godinu ušao i kao aktualni prvak i kao lider Premijer lige BiH, iznenadna ostavka trenera Vinka Marinovića mogla bi donekle poljuljati opće uvjerenje da je mostarski klub i dalje prvi favorit za osvajanje domaćeg nogometnog prvenstva.

Ipak, Marinovićev nagli odlazak ne mora nužno značiti da u redovima Zrinjskog nešto nije u redu. Mladi i ambiciozni stručnjak iz Gradiške mogao je imati milijun razloga da se povuče s jednog od nekolicine poželjnih trenerskih mjesta u domaćem nogometu, pišu Sportske novosti.

Što ga je nagnalo da napravi taj potez ne znamo i ne možemo znati u potpunosti, ali sa sigurnošću se može tvrditi da je taj klub bez obzira na to što je ostao bez prvog trenera na pravom putu postati prva momčad koja će obraniti naslov prvaka nakon što je isto napravio Željezničar 2013. godine, te čak postati i prvi klub nakon Željezničara koji je osvojio dvostruku krunu. Za takvu tvrdnju barem je pet dobrih razloga.

1. Psihološki šok

Promjena trenera uvijek donese određeni šok u momčadi, a samo je pitanje hoće li biti pozitivan ili negativan. U Premijer ligi se treneri mijenjaju kao na traci, pa su i šokovi blaži, jer su igrači ‘oguglali’ na promjene, no dobar primjer pozitivnog šoka je svakako Željezničar koji je od anemične i neuvjerljive momčadi od dolaska Slavka Petrovića postao legitimni kandidat za naslov. Kakav će šok biti u Zrinjskom ne možemo znati, ali sigurno je da stvari u svlačionici neće biti iste kao jesenas. Neki do jučer nedodirljivi igrači možda se više neće tako osjećati, a neki drugi osjetit će priliku da se dokažu novom treneru. Od svega bi najviše mogao profitirati sam Zrinjski.

2. Igrački kadar

U odlasku je Vinko Marinović kazao kako je uvjeren da će Zrinjski obraniti naslov jer ima najkvalitetniju momčad. Čovjek koji je proveo skoro godinu dana s većinom tih igrača i polovicu njih doveo to dobro zna. Zrinjski možda nema najskuplju momčad u BiH, iako sve te podatke s Transfermarkta treba uzeti s rezervom, ali sigurno da ima najkompletniji i najširi kadar u državi. Koji god trener dođe i kakvu god filozofiju donese, Zrinjski ima igrače koji mogu dobiti određene utakmice čisto na svoju individualnu kvalitetu.

3. Proljetna tradicija

U zadnje tri sezone u kojima je Zrinjski osvojio dvije titule i jednom bio treći uvijek je na proljeće igrao kao preporođen. U sezoni 2013./2014. nakon polovice odigranih kola zaostajao je sedam bodova za Borcem, a nakon sljedećih 15 kola ostavio je Željezničar na dva boda zaostatka. Prošle sezone na proljeće je bio nezaustavljiv, osvojio je titulu i usput porušio brojne rekorde. Je li to bila slučajnost ili Plemićima bolje paše topliji zrak (i bolji tereni) vidjet ćemo ovog proljeća.

4. Raspored

Ove sezone prvi put se igra Liga za prvaka, pa će Mostarci opet morati igrati po dvije utakmice sa svim izravnim konkurentima, tako da međusobni omjer iz jeseni i ne igra važnu ulogu. Ipak, bitno je u Ligu za prvaka ući s prve pozicije, čisto s psihološkog stajališta. Do Lige za prvaka Zrinjski ima četiri utakmice i u sve četiri (Čelik i Mladost vani, Krupa i Metalleghe doma) bit će favorit, pišu Sportske novosti.

5. Nekonzistentna konkurencija

Zrinjski u proljeće ulazi s četiri boda prednosti, a ona je mogla biti i puno veća da nije bilo neobjašnjivog kolapsa u Tuzli ili da je Mešanović pogodio iz penala protiv Željezničara. To je već domena ‘što bi bilo’, no dojam je da je jedini Zrinjski od svih pokazao kvalitetu u kontinuitetu. Željezničar je zahvaljujući velikoj seriji pobjeda postao vrlo opasan i vrlo ozbiljan takmac, no zbog slabosti s početka zaostaje velikih šest bodova. Sarajevo su u Zrinjskom odavno podcrtali kao glavnog konkurenta i Sarajevo je dobivalo sve utakmice u zadnje vrijeme, ali istovremeno nikoga nije impresioniralo. Ostatak klubova nema ni ambicija ni kvalitete da se uključe u borbu, pa će proljeće biti isključivo bitka Zrinjski protiv sarajevskih klubova. I tu su opet Mostarci u prednosti, jer dovoljno su kvalitetni da mogu dobiti obje ekipe vani i doma, a uz to će posve sigurno sarajevski rivali jedni drugima ‘otkinuti’ bodove.

Kopirati
Drag cursor here to close