Konačna presuda

Počelo ponovno suđenje Oscaru Pistoriusu

Sport / Flash | 13. 06. 2016. u 09:32 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Vrhovnom sudu u Pretoriji, u Južnoafričkoj Republici, jutros je počelo sedmodnevno suđenje nakon kojeg će biti poznato koliku kaznu će dobiti paraolimpijac Oscar Pistorius, koji je proglašen krivim za ubojstvo svoje djevojke Reeve Steenkamp 2013. godine, prenosi Agencija Anadolija.

Prema pisanju svjetskih medija, pitanje je da li će Pistorius skoro tri i pol godine od ubojstva dobiti 15 godina strogog zatvora, kao što predviđa južnoafrički kazneni zakon, budući da je smrtna kazna ukinuta, a uzevši u obzir njegov hendikep i druge okolnosti. "The Guardian" piše da je paraolimpijac "iskoristio sve moguće žalbe" te da ovog puta "neće umaći izricanju kazne".

On je u rano jutro 14. veljače 2013. godine na Dan zaljubljenih u zajedničkom domu u Pretoriji ispalio četiri smrtonosna hica u Steenkamp, koja se nalazila u kupatilu nedaleko od njihove spavaće sobe. Paraolimpijac je tijekom cijelog sudskog postupka tvrdio da se "kaje, da je djevojku zamijenio sa provalnikom i da je pucao u samoodbrani".

On je krajem 2015. godine pušten iz zatvora u kućni pritvor godinu nakon što je osuđen na pet godina zatvora zbog ubojstva djevojke. Tužitelji su potom zatražili prekvalifikaciju ubojstva iz nehaja u klasično ubojstvo, što je sud i izrekao ne precizirajući tada visinu kazne koju će Pistorius izdržavati.

Današnje suđenje pred sutkinjom Thokozile Masipa počelo je na zahtjev obitelji ubijene djevojke, a prvi put će svjedočiti njen otac Barry Steenkamp. Kako piše britanski "The Guardian", on nakon ubojstva kćerke zbog boli nije bio u stanju nazočiti suđenjima.

Kao prvi svjedok na jutrošnjem suđenju svjedočio je Jonathon Scholtz, psiholog koji je za vrijeme kućnog pritvora radio sa paraolimpijcem. Istaknuo je kako je Pistorius "izrazio depresivan, anksiozan, slomljen i da treba biti u bolnici".

"Njegovo trenutno stanje zahtjeva hospitalizaciju. On želi da nastavi biti dio društva, pomagati ljudima. Prodao je svo svoje oružje i nikada više nijedno ne želi ni dotaknuti, on ne može podnijeti zvuk pucnja. Rekao mi je kako je život čovjeka u Božijim rukama i da mu ga samo on može uzeti. On trenutno ima socijalnu fobiju, osramoćen je. Rekao je kako je volio svoju djevojku, ali nije mu bilo dozvoljeno nazočiti njenoj sahranu. Traumatiziran je. Ja ne mislim da je on u stanju da bude svjedok na ovom suđenju. Njegovo stanje je teško", rekao je Scholtz.

Kopirati
Drag cursor here to close