In Memoriam

Preminuo Nedžad-Neđa Babović, prijeratni vođa navijača Veleža

Sport / Flash | 02. 05. 2015. u 11:56 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru je jučer, u 65. godini, umro Nedžad-Neđa Babović, prijeratni vođa navijača Red Army.

U sjećanju će zauvijek ostati njegovo 'komandovanje' na finalu Kupa maršala Tita u Beogradu, 24. svibnja 1981. godine, kada su Rođeni, u utakmici za nezaborav, svladali Željezničar i po prvi put u svojoj povijesti osvoji veliki srebrni pehar. Veležovi navijači bili su tog jutra blokirali čuvene Terazije, skandirajući ponajviše ime Vahida Halilhodžića, ali i ostalih igrača.

Kada je utakmica počela, Neđa je, na njemu svojstven način, uzeo 'dirigentsku palicu' u svoje ruke. Počelo je frenetično bodrenje od početka pa do kraja utakmice. Kada je utakmica završena i kada se slavlje sa stadiona prenijelo u hotel Palas, tadašnji zapovjednik Ratnog vazduholovstva JNA general pukovnik Enver Ćemalović, suznih očiju, zagrlio je i visoko podigao Neđu, obučenog u crveno i sa bijelim rukavicama.

Koji trenutak kasnije, u salu je ušao i Hamdija Pozderac, tadašnji predsjednik CK SK BiH, koji je, nakon čestitanja upravi i igračima Veleža, prišao i čvrsto zagrlio Neđu.

Neđa je predvodio Red Army i na finalnoj utakmici protiv Dinama, opet u Beogradu, u svibnju 1986. godine, kada su rođeni, po drugi put, veliki srebrni pehar mašala Tita donijeli u svoju vitrinu.

Kako piše Novasloboda.ba, dženaza Nedžada-Neđe Babovića obavit će se danas u 17 sati na Gradskom groblju Sutina.

Kopirati
Drag cursor here to close