jonah lomu

Prerani odlazak prve superzvijezde ragbija

Sport / Flash | 18. 11. 2015. u 11:39 S. M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedna od najvećih legendi ragbija, čovjek koji je unio revoluciju u taj sport, Novozelanđanin Jonah Lomu, umro je iznenada u svom domu u Aucklandu. Imao je samo 40 godina.

Supruga i menadžer ove ragbi-ikone, Nadene Lomu, potvrdila je njegovu smrt u priopćenju izdanom rano jutros. Lomu se borio sa bolešću bubrega više od 20 godina, ali je liječnik i obiteljski prijatelj John Mayhew rekao da je uzrok smrti srčani udar.

"S velikom tugom moram da objavim da je moj dragi muž Jonah Lomu umro tijekom noći. Ovo je užasan udarac za našu obitelj, i molim vas da poštujete našu privatnost, naročito kada su u pitanju naša dva mlada dječaka. Svi prolazimo kroz traumatične trenutke", navodi se u priopćenju Nadene Lomu.

Predsjednik Ragbi saveza Novog Zelanda Steve Tew je kratko objavio: "Jonah je bio legenda našeg sporta, a voljeli su ga mnogi navijači, kako ovdje, tako i u svijetu".

Ragbi je profesionalno igrao od 1994. do 2007. godine, kada je morao otići iz sporta zbog neuobičajene bolesti bubrega. Lomu je morao na transplantaciju bubrega, a 2011. godine presađeni organ mu je otkazao. Borio se s bolešću, ali na kraju je izgubio bitku.

Jonah Lomu je sin imigranata sa Tonge. U početku je bio skroman na terenu, ali je opčinio svijet ragbija na Svjetskom kupu 1995. godine.

Za reprezentaciju Novog Zelanda Jonah Lomu nastupio je 63 puta, a prema mnogima Lomu je bio najveća i prva prava zvijezda svjetskog ragbija.

Iako nikad nije osvojio Svjetsko prvenstvo u ragbiju, najbolji je polagač u povijesti tog natjecanja uz Južnoafrikanca Bryana Habanu, a ostat će zapamćen kao strahovito brz, spretan i vrlo učinkovit krilni igrač

Kopirati
Drag cursor here to close