Mostar

''Sportom do inkluzije'' - Kroz radionicu se radilo na razvijanju empatičnosti kod djece

Praktične aktivnosti radionice podrazumijevale su sudjelovanje djece u poligonima motoričkih aktivnosti u kojima su imala različita ograničenja kao simulaciju raznih vrsta invaliditeta, kako bi mogli doživjeti svakodnevnicu osoba sa invaliditetom.
Sport / Flash | 23. 01. 2024. u 08:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruga Zdrav život – KINEZIS u sklopu projekta ''Sportom do inkluzije'' u Osnovnoj školi Ivana Gundulića organizirala je Odgojno-obrazovnu radionicu i predavanje o prihvaćanju osoba sa invaliditetom kroz sportske aktivnosti. Program se realizirao u školskoj sportskoj dvorani za učenike devetih razreda pod vodstvom psihologinja Ivane Granić Galić i Ane Lovrić.

Praktične aktivnosti radionice podrazumijevale su sudjelovanje djece u poligonima motoričkih aktivnosti u kojima su imala različita ograničenja kao simulaciju raznih vrsta invaliditeta, a sve kako bi mogli doživjeti svakodnevnicu osoba sa invaliditetom.

Foto: Udruga Kinezis / Sportom do inkluzije 

Kreirane aktivnosti zahtijevale su i suradnju s drugima učenicima, te se na taj način osigurala sa jedne strane komponenta prihvaćanja pomoći od koje uvelike ovisi kvaliteta života osoba sa invaliditetom, i sa druge strane komponenta pružanja pomoći, gdje osobe bez poteškoća trebaju razviti empatiju za one u svom okruženju kojima je pomoć potrebna.

Završni dio radionice je bio posebno zanimljiv a odnosio se na osvrt učenika o doživljaju sudjelovanja u praktičnim aktivnostima i njihovim dosadašnjim iskustvima susreta osoba sa invaliditetom iz svakodnevnog života.

Osnovni cilj radionice je bio razviti empatičnost kod djece.

''Svima nam je važno da se osjećamo da pripadamo, da smo prihvaćeni, a jednako tako i osobama s invaliditetom'' naglašavaju psihologinje Ivana Granić Galić i Ana Lovrić, dodajući kako izoliranost ima različite negativne utjecaje na mentalno zdravlje.

Uz to, uključenost osoba sa invaliditetom u sportske aktivnosti potiče i razvoj socijalnih vještine te podržava i kognitivni razvoj. Važnost kretanja za samo fizičko zdravlje ne treba posebno isticati. Stoga su benefiti ovakvih radionica ogromni i imaju dugoročne posljedice u smislu educiranja i osvješćivanja mladih o važnosti prihvaćanja osoba sa invaliditetom.

Foto: Udruga Kinezis / Razvijanje empatičnosti kod djece

Radionica je održana uz odobrenje Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ, u sklopu poziva ''Mostar prostori koji pokreću'' a kojeg financira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva uz potporu i implementaciju lokalnih organizacija People in Need Bosnia and Herzegovina, Udruga Nešto Više, Agencija lokalne demokratije Mostar i OKC Abrašević.

Kopirati
Drag cursor here to close