Banjaluka - Vrbas 2015

U Banja Luci otvoreno Europsko prvenstvo u raftingu

Sport / Flash | 21. 05. 2015. u 07:14 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banjaluke otvorio je u srijedu Europsko prvenstvo u raftingu "Banjaluka - Vrbas 2015" u rafting centru „Kanjon“ u Karanovcu kod Banja Luke, javlja Anadolu Agency (AA).

Otvaranju je prethodilo predstavljanje 17 reprezentacija koje će se od četvrtka natjecati u četiri discipline.

Gavranović je rekao da je rafting staza na Vrbasu jedna od najljepših u Europi i da će natjecatelji imati priliku uživati.

"Nesebičnim zalaganjem ljudi iz našeg rafting centra i lokalne vlasti uspjeli smo osposobiti stazu koja je bila uništena u prošlogodišnjim poplavama i obnoviti ovaj centar i njegove resurse", rekao je Gavranović.

Europsko prvenstvo trajati će do 24. svibnja, a na njemu će sudjelovati 53 tima iz 17 zemalja, odnosno oko 400 natjecatelja. Oni će nastupiti u konkurencijama mlađih juniora, juniora, seniora i veterana.

Najbrojnija delegacija na Europskom prvenstvu u Banja Luci je ruska, koja ima devet timova, a neki od njih su došli iz Sibira i putovali skoro 10.000 kilometara. Drugi po brojnosti su Česi s osam timova, slijede Velika Britanija s pet timova, te Turska s tri. Na Vrbasu će se natjecati i timovi iz Bugarske, Hrvatske, Danske, Finske, Gruzije, Njemačke, Mađarske, Italije, Rumunjske, Srbije, Slovačke, Slovenije i BiH, koju će predstavljati članovi banjalučkog Dajak kluba i Vrbasa, zeničke Bosne i Une Akvarius iz Bihaća.

"Sve ekipe su tu. Službeno smo otvorili prvenstvo. Rafteri su poznati po tome što se vole zabavljati, to je jedna velika obitelj. Praktično natjecanje je počelo, treninzi su službeno završeni i sutra kreće prva disciplina. Jako je puno favorita, sigurno Rusi, Slovaci, Česi pretendiraju na prva mjesta međutim mislim da će i Bosna i Hercegovina imati jako velike šanse, momci su jako dugo radili i nadamo se jednoj medalji", rekao je Aleksandar Pastir, direktor Europskog prvenstva.

Igor Kuzmanović iz banjalučkog Dajak kluba, predstavnika BiH na Europskom prvenstvu, izjavio je da je velika konkurencija i da ima dosta ozbiljnih ekipa.

"Ali mi smo već dugo zajedno, pogotovo smo se spremali da dostojno, kao pravi domaćini odradimo ovo prvenstvo. Želja je medalja u bar jednoj disciplini, a recimo da smo spremni jako dobro za sprint, H2H i spust, slalom, što bude", rekao je Kuzmanović objašnjavajući da su Slovenci i Rusi favoriti za sve discipline, a da su Česi i Slovaci "uvijek nezgodni, pogotovo za slalom".
Tonči Amižić, iz Hrvatskog kluba "Delta sport", rekao je da je njegov klub dolazio u Banja Luku još 2009. godine na svjetsko prvenstvo i svake godine dolaze na euro kup.

"Ne očekujemo neke odlične rezultate, malo smo pomladili ekipu, promijenili smo članove tako da sad manjkamo sa iskustvom, ali se nadam da ćemo se progurati možda ispod polovice. Najjači smo u sprintu i H2H, uvijek smo bili najjači u njima. Mislim da najviše šansi imamo u sprintu za neki bolji plasman, a H2H nadamo se da se na Bijelom buku uvijek može nekako progurati sa boljim timom", kazao je Amižić.
Nenad Miković, član rafting reprezentacije Srbije, inače član tima "Vir" iz Pančeva kaže da njegov tim već skoro deset godina dolazi u Banja Luku.

"Ovo nam je jako poznata staza i očekujemo dobre rezultate, kao i naši mlađi juniori do 23 godine i mi kao seniorska ekipa. Najviše očekujemo u H2H jer je to naša disciplina", rekao je Miković.

Na svečanom otvaranju Europskog prvenstva u raftingu nastupila je banjalučka Etno grupa "Trag".

Kopirati
Drag cursor here to close