Antonija za Bljesak.info

Upoznajte Hercegovku koja dijeli pravdu na hrvatskim nogometnim terenima

Sport / Flash | 19. 04. 2016. u 07:23 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posljednjih godina nije rijetka pojava da žene sude nogomet, a UEFA i FIFA godina kreirali su poseban program za razvoj ženskog suđenja. Dok je to u Europi i svijetu svakodnevna pojava, u regiji je i dalje neobično vidjeti žene koje dijele pravdu na nogometnim terenima, posebice u muškoj kategoriji.

Jedna od mladih i talentiranih sutkinja je Antonija Dumančić iz Hrvatske, koja korijene vuče iz Hercegovine, a koja trenutno sudi 3. Hrvatsku nogometnu ligu zapad i 1. Hrvatsku žensku nogometnu ligu.

Na nezaobilazan upit kako je sve krenulo, Antonija za Bljesak.info ističe kako se nogometom počela baviti kada joj je dosadila atletika kojom se bavila osam godina.

''Naime, upisala sam se u nogometni ženski klub, no nisam bila talentirana tehnički, samo trkački'', ističe Antonija te dodaje: ''Odlučila sam se krenut tim stopama jer mi se nogomet oduvijek dopadao, a i od malena sam s ocem išla na utakmice Dinama, koji je inače bio nogometni sudac''.

Na naš upit susreće li se kroz svoj posao sa seksizmom, Antonija kaže da nažalost postoje pojedinci koji se na taj način odnose prema onome što radi.

''Uvijek se nađe neki pojedinac koji nešto komentira, no moram priznati da je to sve više iskorijenjeno među hrvatskim građanima. Ljudi su jednostavno naviknuli da žene vladaju 'muškim poslovima''', govori ova mlada nogometna sutkinja, koja napominje da među kolegama sucima ne nailazi na neravnopravnost.

''Ima pojedinaca koji nas podcjenjuju, a toga će uvijek biti i na to se uopće ne treba obazirati. Izvan sudačkog društva mnogi se začude kad kažem da sudim nogomet, jer vjerojatno još nije nekako uvriježeno da su žene u nogometu sasvim normalna pojava kao u inozemstvu'', kaže Antonija za Bljesak.info.

Dodaje i kako je kroz karijeru doživjela puno neobičnih situacija i trenutaka.

''S obzirom da sam žena, igrači se znaju našaliti. Prilikom davanja žutog kartona, sudac upisuje broj igrača i razlog opomene te je jednom prilikom igrač diktirao svoj broj mobitela dok sam upisivala broj njegova dresa'', govori nam kroz smijeh.

Na naš upit o ambicijama i budućim planovima Antonija kaže da s obzirom da žene kao glavni suci još ne mogu doći na Prvu ligu, nada se da će svojim radom doći do Druge lige, a onda dalje.

''Naravno, imam nadu da jednog dana postanem međunarodna sutkinja'', poručuje.

S obzirom da je rodom iz Hercegovine napominje kako ovaj kraj za nju znači puno i kako je važan dio njenog života.

''Volim prirodne ljepote, tako je surova i jaka. Taj prkos, ljude i običaje, sve je nekako divlje i teško za pripitomit, a to je ono po čemu se razlikuje život u metropoli i na selu među svojim ljudima i rodbinom. Dolazim često, ljeti, na dan Svih Svetih i ponekad zimi. Planiram se vratiti pod stare dane, ali u dogledno vrijeme ne. Čudni su putevi Gospodnji, možda se i udam u Hercegovinu, eh, onda mi ne gine povratak!'', zaključuje kroz osmijeh za Bljesak.info mlada nogometna sutkinja Antonija Dumančić.

Kopirati
Drag cursor here to close