najstariji polumaraton

Velik interes za 10. Šujički polumaraton

Sport / Flash | 06. 06. 2016. u 08:50 S. M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jubilarni deseti Šujički polumaraton održat će se 6. kolovoza 2016 na relaciji Kupres –Šujica, u dužini od 21,1 km. Šujički polumaraton je najstariji polumaraton u Bosni i Hercegovini te je kao takav stekao jako puno poklonika u Bosni i Hercegovini i zemljama regije.

Osim utrke polumaratona organizira se i utrka za učenike osnovnih škola u dužini od 1,7 km koja iz godine u godinu okuplja sve veći broj sudionika.

Šujički polumaraton ima nekoliko specifičnosti koje su prepoznatljive i koje privlače sudionike koji se u pravilu vraćaju svake godine.

To je prije svega trasa polumaratona koja se u većem dijelu proteže na 1000 m nadmorske visine, možda najupečatljiviji prizor sa utrke je ulazak u cilj u Šujici kada se veliki broj mještana okupi oko cilja i jakim bodrenjem i pljeskom pozdravljaju ulazak u cilj od prvog do posljednjeg maratonca. Nakon naporne utrke svi maratonci odlaze na zajednički ručak.

Pripreme za ovogodišnji jubilarni polumaraton su već davno počele, otvorene su internet prijave i već do sada ima preko stotinu prijavljenih maratonaca a organizatori ove godine očekuju preko 200 maratonaca.

Uz novčane nagrade koje pripadaju najboljim maratonkama i maratoncima najuspješniji dobiju pehare i sponzorske poklone, a svaki sudionik dobije prigodnu majicu i finišersku medalju kao uspomenu na istrčani polumaraton.

Turistička zajednica Hercegbosanske županije pokrovitelj je dječje utrke te za najuspješnije djevojčice i dječake pripreme bogate robne nagrade i medalje.

Zahvaljujući ovoj utrci poraslo je zanimanje za dugoprugaško trčanje u regiji, a organizatore posebno veseli da sve veći broj sudionika dolazi iz hercegbosanske te susjednih županija.

Sama organizacija polumaratona tradicionalno je jako dobro organizirana na trasi postoji šest okrepnih stanica sa vodom, napicima, voćem, kilometar oznake su vidljive i okomito postavljene. Promet na stazi regulira policija, trkače na trasi prati ekipa hitne medicinske pomoći.

Rezultati se mjere elektronskim putem sa čipom koji ima svaki maratonac tako da su rezultati dostupni u najkraćem vremenskom periodu. Brojna ekipa volontera sudjeluje u organizaciji i provedbi ove utrke tako da se razvija i potiče volontiranje kao značajni socijalni segment društva.

Značaj za razvoj ove županije i boljitak djece i mladeži kroz bavljenje sportom osobito trčanjem što je i misija ove manifestacije prepoznale su i društvene institucije koje je podupiru, priopćio je organizator.

Kopirati
Drag cursor here to close