Sport u 2014.

VIDEO Bila je ovo neponovljiva godina

Sport / Flash | 30. 12. 2014. u 14:22 I. M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Godina na isteku bila je takva kakva jeste, ništa bolja niti puno gora od prethodnih, ali za sport u BiH bila je, začudo, jedna od uspješnijih.

Obilježili su je dva događaja koja su zasjenila sve ostale – nastup nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, plasman rukometne reprezentacije BiH na Svjetsko prvenstvo u Katar, te pobjeda Marina Čilića na teniskom Grand Slamu na US Openu.

Čilićev trijumf spada u uspjehe hrvatskog sporta, no njegov slavodobitnički doček odigrao se u Hercegovini, točnije u njegovom Međugorju, pa i to može ući u ovu rubriku.

Siječanj – Džumhur briljirao u Australiji

Početak godine donio je najveći uspjeh za bh. tenis. Hercegovci Marin Čilić i Ivan Dodig odavno su upisani u elitu svjetskog tenisa, no Damir Džumhur je na Australian Openu postao prvi tenisač koji je pod BiH zastavom došao do trećeg kola jednog Grand Slam turnira. Sarajlija je u Australiji došao iz kvalifikacija do trećeg kola i potvrdio svoj veliki potencijal.

Veljača – Obilježavanje sarajevskog ZOI-a

Drugi mjesec protekao je u obilježavanju 30. godišnjice Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu. Glavni grad Bosne i Hercegovine bio je 1984. sportski centar svijeta, a sve što nam je ostalo iz tog vremena su sportska borilišta i uspomene na neka ljepša vremena. U isto vrijeme u svijetu je glavni događaj bio ZOI u Sočiju gdje je nastupilo pet predstavnika BiH. Na Final Fouru Kupa BiH u Trebinju Široki je iznenadio favoriziranu Igokeu i osvojio deveti naslov u tom natjecanju.

Ožujak – Egipat prokazao slabosti Zmajeva, Beljo opet prvak

U ožujku je Egipat u prijateljskoj utakmici u Austriji očitao lekciju reprezentaciji BiH, a sve negativno što se događalo te večeri u Innsbrucku utjecalo je na kasnije događaje na SP-u u Brazilu. Profesionalni boksač iz Mostara Damir Beljo na spektaklu u Sarajevu porazio je Kolumbijca Epifanija Mendozu i obranio svoj naslov interkontinentalnog prvaka svijeta po WBF-u.

Travanj – neviđen preokret u Mostaru

Larisa Cerić je u Montpellieru osvojila srebro na Europskom prvenstvu u džudu. Početkom travnja se u Mostaru odigrala nevjerojatna utakmica u kojoj je Zrinjski svladao Široki Brijeg s 3:2, iako je do 82. minute gubio s 0:2. Iako je Zrinjski mjesec dana kasnije osvojio naslov prvaka BiH, svoju titulu zapravo je osigurao u toj utakmici. Odbojkašice Bimal Jedinstva osvojile su osmu uzastopnu krunu, a prvak u muškoj konkurenciji bio je OK Mladost.

Svibanj - Zrinjski i Igokea prvaci

Pobjedom protiv Mladosti (2:0) mostarski Zrinjski osigurao je treći naslov prvaka BiH u nogometu, kolo prije kraja Premier lige. U četvrtoj utakmici finala košarkaškog prvenstva BiH Igokea je svladala Široki i s 3:1 došla do pobjede u finalu te obranila naslov. Bilo je to jedno od mirnijih finala zadnjih godina, jer znalo se da će nastup u ABA ligi izboriti samo Igokea. Rukometašice Mire iz Prijedora osvojile su dvostruku krunu. Nogometaši Sarajeva osvojili nogometni Kup Bosne i Hercegovine.

Lipanj – Povijesni mjesec za bh. sport

Šesti mjesec donio je vrhunac nogometne euforije. Na SP-u u Brazilu nastupile su Hrvatska i BiH, a u noći s 15. na 16. lipanj reprezentacija Bosne i Hercegovine imala je povijesni nastup na jednom velikom natjecanju. Te večeri BiH je izgubila od Argentine (1:2), a deset dana kasnije ubilježila i povijesnu pobjedu protiv Irana (3:1). Ipak, vratila se kući ranije nego su se navijači nadali.

Istovremeno, rukometna reprezentacija BiH napravila je pravi podvig u dodatnim kvalifikacijama izbacivši Island i izborivši plasman na SP u Kataru. Stolnotenisači STK Mostar uspjeli su obraniti titulu prvaka BiH u stolnom tenisu, RK Borac obranio je naslov u rukometnom prvenstvu. Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci osvojila je naslov prvaka svijeta

Srpanj – Bh. klubovi opraštali se od Europe

U sedmom mjesecu europske nastupe imali su bh. klubovi, a Zrinjski, Široki Brijeg i Željezničar svoje izlete završili su već u srpnju. Mlada košarkaška reprezentacija BiH predvođena Jusufom Nurkićem osvojila je Europsko prvenstvo za košarkaše do 20 godina u B diviziji koje se odigralo u Sarajevu.

Kolovoz – Košarkaši izborili Eurobasket

Košarkaška reprezentacija BiH bez većih problema prošetala se svojom kvalifikacijskom grupom i unatoč silnim izostancima igrača izborila plasman na Eurobasket 2015. Taj uspjeh pomrsio je sukob Jusufa Nurkića i čelnika Saveza koji traje i danas. Amel Tuka je na Europskom prvenstvu u Zürichu bio šesti u finalnoj utrci na 800 metara, usput oborivši rekord Bosne i Hercegovine. Jedini preostali predstavnik u europskim natjecanjima, Sarajevo, gubi s ukupnih 2:10 od Borussije Mönchengladbach.

Rujan – Spektakularan Čilićev doček

Međugorac Marin Čilić na zadnjem Grand Slam turniru sezone, US Openu, pobjeđuje u finalu Keija Nishikorija i postaje drugi Hrvat s pojedinačnim naslovom. Istog mjeseca Čilić stiže u Međugorje gdje su ga dočekale tisuće navijača i deseci medijskih kuća. Nogometna reprezentacija BiH senzacionalno gubi od Cipra na početku kvalifikacija za Euro 2015. Već tada se vidjelo da nešto ne štima u reprezentaciji, no Safet Sušić preživio je još neko vrijeme. Damir Beljo u Frankfurtu pobjeđuje Kolumbijca Berriju. Davis Cup reprezentacija BiH izgubila od Litve u Sarajevu i ostala bez plasmana u Prvu grupu Euro-afričke zone.

Listopad – Bojan Bogdanović debitirao u NBA ligi

Mostarac Bojan Bogdanović ubilježio je debi u NBA ligi za Brooklyn Netse. Nogometna reprezentacija BiH odigrala dva remija s Walesom i Belgijom, pa je Safet Sušić preživio. Još neko vrijeme. Nogometni savez Federacije BiH suspendira bivšeg reprezentativnog vratara Romea Mitrovića na devet mjeseci jer je šakom udario suca u Banovićima.

Studeni – Otkaz Safetu Sušiću

U spektakularnoj atmosferi u Tuzli rukometna reprezentacija BiH pružila dobar otpor Danskoj. Izrael u Haifi deklasirao reprezentaciju BiH nakon čega Safet Sušić dobiva otkaz na mjestu izbornika nogometne reprezentacije. Odigravši 0:0 kod Zrinjskog Široki Brijeg osigurava jesensku titulu u Premier ligi. Admir Zukan na svjetskom prvenstvu u karateu u njemačkom Bremenu osvaja brončanu medalju.

Prosinac – Ustoličenje Baždarevića i otkaz Karačiću

Nakon dugotrajne i medijski više nego popraćene potrage Nogometni savez imenuje Mehmeda Baždarevića za novog izbornika nogometne reprezentacije. Krajem mjeseca, bez ikakve najave, aktualni prvak BiH Zrinjski uručuje otkaz svom treneru Branku Karačiću koji ih je i doveo do titule prethodne godine.

U ovom pregledu nismo mogli spomenuti sve druge sportaše, karataše, džudiste, atletičare, skijaše i sve one koji su u godini na izmaku ostvarili zavidne rezultate i proslavljali BiH po svijetu, iako ta ista BiH više daje za telefonske troškove svojih političara nego za sport uopće.

Kopirati
Drag cursor here to close