Kuglanje

Započele pripreme za Božićni turnir

Sport / Flash | 11. 12. 2014. u 18:00 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pripreme božićnog turnira u kuglanju koji će se održati krajem prosinca u dvorani na Bijelom Brijegu, u punom su jeku, navodi za Dnevni list Dragi Hrvić, trener i član Kuglačkog kluba Zrinjski koji je već treću sezonu član kuglačke Premier lige BiH.

Za sve ljubitelje ovog sporta, iza novogodišnjih praznika, klub će organizirati i Memorijalni turnir pod imenom “Dado Suton” u čast preminulog, dugogodišnjeg tajnika kluba.

Iako kuglanje kao sport nije popularizirano, KK Zrinjski ima se čime pohvaliti. Od nastanka kluba, 2003. godine, deset godina natjecao se u prvoj ligi Federacije BiH, a svo to vrijeme težio je osvajanju titule prvaka lige, a time i plasmanu u Premier ligu BiH.

U tom razdoblju članovi kluba su više puta bili pojedinačni prvaci Federacije, a brončanom medaljom sa Svjetskog kadetskog prvenstva u Slovačkim Katovicama 2011. godine okitio se i član kluba Mario Knezović. Svi ovi pojedinačni uspjesi napokon su rezultirali plasmanom ekipe Kuglačkog kluba Zrinjski u dugo željeni, elitni rang natjecanja Premier lige BiH.

Klub danas broji oko 30 aktivnih članova koji treniraju u kuglani na Bijelom brijegu, čiji je vlasnik Ivan Krešić, jedan od članova kluba.

Što se tiče natjecanja, na razini BiH postoje 2 ranga. Premier liga s 12 klubova i dvije entitetske lige istog ranga, liga Federacije BiH i liga Republike Srpske. Prvaci entitetskih liga ulaze u Premier ligu, a Kuglački klub Zrinjski unutar lige trenutačno dijeli 9. i 10. mjesto. Klub i promociju ovog relativno nepopularnog sporta među mladima potpomogao je Sportski savez grada Mostara s izvjesnom količinom novca uz pomoć kojeg igrači plaćaju treninge.

Zašto je kuglanje relativno nepopularan sport među mladima, Hrvić objašnjava time što je kuglanje privlačno starijim ljudima i to je jedan od sportova koji se najduže igra.

Ljudi kuglaju do poodmakle dobi i samim time oduzimaju šansu i mjesto mlađim ljudima koje kuglanje zanima.

“Ja se oko 35 godina bavim kuglanjem i to je moja stara životna ljubav. Problem je taj što se kuglači bave tim sportom aktivno, većinu svog života, što naravno predstavlja prepreku mladima koji bi se željeli uključiti i pokazati u sportu. Također, kuglanje je sport koji je slabo plaćen i to ograničava mogućnost promocije, a i ubija dozu zainteresiranosti kod mladih”, dodao je Hrvić.

Kopirati
Drag cursor here to close