Bez problema

Amerikanke četvrti put zaredom

A’Jaja Wilson je proglašena najkorisnijom igračicom turnira (MVP), dok su u najboljoj petorci još Breanna Stewart, Xu Han, Bridget Carleton i Steph Talbot.
Sport / Košarka | 01. 10. 2022. u 11:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nastavlja se nevjerojatna dominacija Amerikanki. Ženska košarkaška reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država četvrti put zaredom, a 11. put ukupno osvojila je titulu svjetskog prvaka nakon što jeu finalu bila bolja od Kine 83:61.

Novi naslov do kojeg su došle na iznimno uvjerljiv način, sa svih osam pobjeda, od kojih je najizraženija bila ona protiv Južne Koreje sa 145-69 u grupnoj fazi natjecanja, u kojoj su američke košarkašice postavile novi rekord svjetskih prvenstava po broju postignutih koševa.

Niti jedna reprezentacija nije uspjela barem zaprijetiti Amerikankama, Kineskinje u probale u prvom krugu takmičenja, danas u finalu bez Li Meng koja je imala temperaturu to je bilo još teže. Iako su Amerikanke bile nešto skromnije, barem što se tiče realizacije. Trica im je bila 37.5 posto, šut iz igre 44.6, ali su zato ukrale 13 lopti, izgubile samo sedam.

I još neki drugi statistički podaci pokazuju koliko je u ovom trenutku reprezentacija SAD ispred ostalih. Kineskinje su uspjele samo dva puta poentirati nakon greški svojih protivnica, Amerikanke su zabile 19 poena. Iz kontri 18 poena. Više nego dovoljno za novi naslov.

Rezultatski na terenu, Kineskinje su držale priključak do rane faze druge četvrtine. Onda je polako prednost Amerikanki rasla i bilo je samo pitanje kojom razlikom će na kraju završiti ovaj susret.

Nove i stare svjetske prvakinje je u finalu predvodila A’Jaja Wilson s 19 koševa uz pet skokova. Kelsey Plum je ubacila 17 poena, Jewell Loyd 11, a Chelsea Gray je spojila 10 koševa i osam asistencija. Kod Kineskinja je najbolja bila Li Yueru 19 poena i 12 skokova.

Kineska reprezentacija je po drugi put bila u finalu svjetskog prvenstva i ponovno kad je domaćin turnira bila Australija. No, i drugi put su se Kineskinje morale zadovoljiti srebrnom medaljom, kao što je to bilo i 1994. kad su ih u finalu pobijedile Brazilke. Osim dva srebra, Kineskinje imaju i jednu svjetsku broncu.

A’Jaja Wilson je proglašena najkorisnijom igračicom turnira (MVP), dok su u najboljoj petorci još Breanna Stewart, Xu Han, Bridget Carleton i Steph Talbot.

U susretu za treće mjesto domaća reprezentacija Australije je nadigrala Kanadu 95:65, predvođena fenomenalnom Lauren Jackson koja je postigla 30 poena.

Kopirati
Drag cursor here to close